Synstest for barn - ivareta barnas øyehelse

Unngå unødige lærevansker - la barnet ta en synstest ved skolestart. Fire av ti foreldre har aldri sjekket synet til barna sine, viser undersøkelse.

40 prosent av de som har barn i skolealder, har aldri tatt med barna til synstest hos optiker eller lege, går det fram av en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Krogh Optikk.

Tolv tegn på at barnet ditt ser dårlig:

 • vanskelig for å sitte stille/konsentrere seg

 • lukker ofte ett av øynene

 • blir fort sliten ved nærarbeid

 • klager ofte over hodepine

 • er lyssky og myser mye i dagslys

 • ser ikke det som er skrevet på tavla fra bakerst i klasserommet

 • ser ikke objekter på avstand, selv når det blir pekt ut

 • klager over doble/hoppende bokstaver og uklart syn

 • unngår lesing/nærarbeid

 • hvisker ved stillelesning

 • har dårlig pennegrep og håndskrift

 • snubler og dunker borti ting

– Mange foreldre er ikke klar over hvor viktig det er å sjekke synet til barna. De tenker at barnet ser godt, og at det ikke er nødvendig å undersøke det nærmere, sier optiker og fagsjef Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk.

Bestill time til synstest her

Fire råd til foreldre:

 1. Observer barnet i lek og når det gjør lekser.

 2. Sjekk om barnet kan skille ulike former og farger fra hverandre.

 3. Spør barnet om det ser godt og test om synet er like bra på begge øyne.

 4. Hadde du selv behov for briller i ung alder, bør du følge ekstra nøye med.

Barnas syn er foreldrenes ansvar

Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse på Kongsberg har undersøkt synet til nærmere 8000 skolebarn over en tiårsperiode. Resultatet fra denne undersøkelsen er at hvert femte barn trenger utredning, og hvert niende barn har behov for briller eller synstrening.

– Det viser at det sitter mange barn på skolebenkene rundt omkring som ikke ser godt nok, og som burde fått undersøkt synet sitt for å få en bedre hverdag både på skolen og hjemme, sier Ludviksen.

I undersøkelsen YouGov har gjort for Krogh Optikk, ble det også spurt om hvem som bør ha hovedansvaret for å følge med på barnets syn når det begynner på skolen. Her svarte mer enn seks av ti at det er foreldrenes ansvar.

– Det er bra at flertallet er klar over at det er foreldrenes ansvar, men da må de også ta det ansvaret og ta barnet sitt med til synstest ved skolestart, sier Ludviksen i Krogh Optikk. Dette bør de så gjenta etter noen år, mener hun. – Synet kan endre seg gjennom årene, og selv om resultatet var godt i 1. klasse, er det lurt å gjenta undersøkelsen i 3. eller 4. klasse, sier Ludviksen.

Når barnet har gått noen år på skolen, vil det etter hvert gå fra å lære å lese til å lese for å lære. Det stiller krav til lesehastighet og forståelse.

– Er synet litt dårlig, bokstavene små og lesingen vanskelig, kan en brille være et godt og avgjørende hjelpemiddel, sier optiker og fagsjef Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk.

Bestill time til synstest her

Barnebriller

Gode fordeler gjennom Krogh+

Med aktive dager på skole og fritidsaktiviteter, opplever flere foreldre at barnas briller får skader i glass eller blir ødelagt. Derfor har Krogh Optikk gode fordeler for kjøp av innfatning og glass til barn t.o.m. 14 år. Som medlem får du 50% på barnebrille nr. 2 ved bestilling innen 6 måneder etter første bestilte barnebrille. Gjelder ved kjøp av komplett brille med glass. Det samme gjelder solbriller med styrke. Tilbudet gjelder på den rimeligste brillen ved samtidig kjøp.

Her kan du lese mer om fordelsprogrammet.