Olympiatoppen: En arena for ekspertise

Krogh Optikk er stolt leverandør av synsundersøkelser til Olympiatoppen, og flere utøvere benytter seg av dette tilbudet. Godt syn er viktig for å kunne prestere bra og er svært betydningsfullt i all teknisk sport.

Synet er viktig for prestering

Vi i Krogh Optikk har vært på besøk på Olympiatoppen og snakket med den tidligere olympiske utøveren, Hanne Haugland. Hun er en tidligere norsk friidrettsutøver og mest kjent er hun som Norges eneste verdensmester i høydehopp. Hun har tidligere deltatt i fem verdensmesterskap og to OL. I dag er hun Coach på Olympiatoppen for friidrett, seiling, parabordtennis, tennis og golf.

Hanne forteller at hun opplever at synet har en stor betydning innen prestering i de aller fleste idretter. Seiling har veldig store utfordringer med sterk sol og sterke refleksjoner i sjøen. I bordtennis er det en liten ball som går fort frem og tilbake, og da er presisjon viktig. Hvis man skal ha god presisjon, må man ha et godt syn.

-Det er jo litt bedre forutsetninger for å ta vare på øynene sine og få gode sanseopplevelser i idretten i dag. Når synet er på plass, blir avstandsbedømmingen mer presis, noe som er viktig i teknisk sport.

-Da jeg konkurrerte i høydehopp på Bislett Games hadde vi store problemer med sola under konkurransen. Vi fikk sola rett over lista, noe som gjorde at vi ble totalt blendet de siste stegene inn. Vi prøvde å bruke både caps og solbriller for å unngå å bli blendet, men tilbake på 90 - tallet satt solbrillene dårlig på hodet - de falt ofte av og knakk under landing. Det er helt klart at den utviklingen med briller som sitter godt på hodet og som ikke veier noe eller og ikke slår på nesen, har betydning for sånne situasjoner, forteller den tidligere verdensmesteren.

Synet som viktigste sanseinntrykk

Jesper Saltvik Pedersen har vunnet en rekke gull og flere pallplasser under de paralympiske vinterlekene. Under Vinter-Paralympics 2022 i Kina tok han med seg fire gull og ett sølv da han konkurrerte i sitski-klassen. Årets verdensmesterskap i Spania var inget unntak, der Jesper fortsatte gullsankingen og tok fire gull. Under idrettsgallaen vant han årets mannlige parautøver og nå jobber han mot Paralympics i Cortina i 2026. Han har siden 2016 hatt et samarbeid med Olympiatoppen som pusher, optimaliserer og hjelper ham mot nytt gull i 2026.

- På Olympiatoppen har jeg et utrolig bra støtteapparat rundt meg som trener med meg hver dag. Disse menneskene optimaliserer prestasjonen min og er gull verdt. Her har jeg den beste helseavdelingen, de beste treningsekspertene og et godt samarbeid med Krogh Optikk. Det har ikke vært så mye fokus på syn tidligere, men det er helt klart et viktig område å belyse. Det er ingen andre land i verden som har all ekspertise samlet på en plass slik som Norge har med Olympiatoppen. Det tror jeg er en stor fordel for Norge idrettsmessig, nikker Jesper.

Alpint er en sport med høy hastighet, der utøverne kan ha en fart på over 100 km/t nedover bakkene. Det er mye informasjon som skal registreres på kort tid og da er synet det viktigste sanseinntrykket. Været har også mye å si for hvordan synsforholdene blir. I flatt lys som i tåke eller snø, kan det være vanskelig å navigere, som igjen kan resultere i en mindre offensiv innstilling.

-Da kan det være avgjørende hvilke brilleglass man har i skibrillene. Jeg har akkurat inngått et samarbeid med Oakley. De har de beste brillene på markedet og gjør at jeg kan være enda mer offensiv i bakken, forklarer han.

Prizm-glassene fra Oakley fremhever konturer slik at detaljer blir tydeligere og kontraster sterkere. Denne banebrytende teknologien er designet for ytelse og er en egnet solbrille for atleter som er avhengig av optimalisert syn.

Optimalisering og forebygging

Sjefslegen ved Olympiatoppen, Roald Bahr, tok initiativet til samarbeidet med Krogh Optikk.

- Vi var på jakt etter en langsiktig partner med interesse for og kompetanse på idrettsutøveres spesielle synsbehov. Hos Krogh Optikk er vi ikke bare blitt møtt med førsteklasses kompetanse, men også et ektefølt engasjement for både fagfeltet og våre utøvere. Det er en sann glede å samarbeide med et profesjonelt team som brenner for å hjelpe våre utøvere til å oppnå optimalt syn for deres idrett, sier Roald Bahr.

De siste årene har Jesper vært hos Krogh Optikk en gang i året for å sjekke synet. Det er en viktig del av å kunne optimalisere prestasjonen, men også forebygge skader.

-Alle vil jo optimalisere hverdagen på en best mulig måte. Dersom man sliter med synet og må konsentrere seg mye for å få med seg all informasjon, er det klart at man kan bli ekstra sliten på slutten av dagen. Selv studerer jeg statsvitenskap i tillegg til sporten og merker at jeg blir sliten i øynene etter mye forelesninger og tid foran skjerm, forklarer Jesper.

-Etter en synstest hos Krogh Optikk fikk jeg lesebriller. Brillene hjelper meg med å avlaste synet i perioder, noe som er viktig når man prøver å optimalisere idrettsprestasjonen. Det er spesielt viktig å ikke ha for mye skjermtid inn mot konkurranser, for å være skikkelig uthvilt. Restitusjon er kanskje litt underkommunisert, men det er veldig viktig! Det er slike småting du kan gjøre for å forbedre prestasjon, og det er jo det det handler om; å optimalisere alle faktorer.