Frelsesarmeen og Krogh Optikk

Synet er helt avgjørende for livskvaliteten. Derfor samarbeider Krogh Optikk med Frelsesarmeen for å ivareta synet til de som har behov for det.

Krogh Optikk har en lang historie med Frelsesarmeen, som startet med innsamling av briller til veldedighetsprosjekter. I senere år har vi samarbeidet med Slumstasjonen til Frelsesarmeen, hvor deres gjester regelmessig kommer til en kostnadsfri og meget grundig synsundersøkelse. De som trenger briller, får dette også.

Synstest til alle

Flere av de som kommer til Slumstasjonen hos Frelsesarmeen, plages av ulike problemer knyttet til syn. Det kan være gjenkjennelige plager som alderslangsyn, eller mer diffuse symptomer som hodepine.

For å finne ut hvem som kan trenge synstest, har optikerne våre laget en sjekkliste med gode spørsmål de ansatte hos Frelsesarmeen kan stille de som kommer til Frelsesarmeen i Gøteborggata i Oslo. Det kan være alle slags mennesker med ulike bakgrunner – menn, kvinner, gamle, unge – og de det viser seg har behov for det, får time til synstest hos Krogh Optikk i Karl Johansgate.

Grundig synstest

Hver måned kommer 4-8 personer til oss for å ta en synstest. Det er en komplett undersøkelse, med sjekk av både syn og øyehelse. Vi måler styrken, tar bilde av netthinnen, ser på øynene i mikroskop og sjekker for sykdommer som blant annet grå- eller grønn stær. Slik finner vi riktig type glass. Så får den det gjelder, velge blant et utvalg innfatninger. For mange kan dette utgjøre en enorm forskjell i hverdagen.

Bedre syn, bedre liv

Det finnes flere hyggelige eksempler på dette.

Vi har tok en prat med optiker Magni i Karl Johansgate 2 som er en av de som jobber tettest med Frelsesarmeens gjester fra slumstasjonen. Magni forteller om stor glede og takknemlighet fra gjestene.

- Jeg er glad for å kunne jobbe med dette og få innblikk i hverdagen til de som trenger briller så sårt. Det er mange rørende historier. Hun forteller om en godt voksen kvinne som trengte -6 i styrke, men ikke hadde briller fra før pga vanskelig økonomi i hverdagen. Professoren som ikke får jobb i Norge og sliter økonomisk, og nordmannen som var blitt lam og ble så glad at han begynte å gråte da han hentet brillene – slikt gjør inntrykk!

- Det er spesielt bra at vi gjør en grundig synstest på de som kommer til oss, og ikke kun en styrketest, forteller Magni.

Ikke alle har råd til å se godt

I juni 2023 publiserte Frelesearmeen en artikkel i Krigsropet om samarbeidet. Jon Kåstad, medarbeider på Slumstasjonen, hører ofte om folk som ikke har råd til å se godt, og en av de er Jan Arne.

Da Jan Arne var yrkesaktiv, betalte han sine egne briller, men som uføretrygdet var det ikke mye penger igjen når husleie, strøm og mat var betalt. Da de gamle brillene ble utdatert, hadde han ikke råd til nye. I Oslo har velferdstilbudet holdt på det gamle navnet; Slumstasjonen. Her fikk Jan Arne vite at mange av Slumstasjonens gjester kunne få en kostnadsfri synsundersøkelse og gratis innfatning og glass til de som trengte det.

Les hele artikkelen i Krigsropet her.

Ivareta alle menneskers øyehelse

Monica som er veileder og sosionom på Frelsesarmeens slumstasjon, forteller at de er opptatt av å vise hele mennesket omsorg, dvs. både på det fysiske, det åndelige og det psykiske plan. Å ha et tilbud til øyehelsetjeneste for noen av våre gjester, er svært verdifullt for oss, avslutter Monica.

Optikere har en helseutdanning, og vårt mål er å ivareta menneskers øyehelse, uavhengig av sosiale forhold. Ved å møte Frelsesarmeens gjester personlig i vår butikk, får vi en god følelse av å kunne bidra helt direkte.