Frelsesarmeen og Krogh Optikk

Synet er helt avgjørende for livskvaliteten. Derfor samarbeider Krogh Optikk med Frelsesarmeen for å ivareta synet til de som har behov for det.

– Synet utgjør rundt 80% av sanseinntrykkene våre, og det å se klart er helt nødvendig for å ha et godt liv, sier optiker Lene Luraas. Hun er fag- og produktansvalig i Krogh Optikk, og medansvarlig for samarbeidsprosjektet med Frelsesarmeen. Prosjektet går ut på å tilby synstest og briller til mennesker som trenger det.

Synstest til alle

Frelsesarmeen og Krogh Optikk har lenge samarbeidet om innsamling av brukte briller.

– Vi har drevet med optikk i 146 år, og vil gjerne bidra til samfunnet ved å ta vare på øyehelsen til hele befolkningen. Flere av de som kommer til slumstasjonen hos Frelsesarmeen, plages av ulike problemer knyttet til syn. Det kan være gjenkjennelige plager som alderslangsyn, eller mer diffuse symptomer som hodepine.

For å finne ut hvem som kan trenge synstest, har optikerne hos Krogh Optikk derfor laget en sjekkliste med gode spørsmål de ansatte hos Frelsesarmeen kan stille de som kommer til Frelsesarmeen i Gøteborggata i Oslo. Det kan være alle slags mennesker med ulike bakgrunner – menn, kvinner, gamle, unge – og de det viser seg har behov for det, får time til synstest hos Krogh Optikk i Karl Johansgate.

Grundig synstest

– Det er 4-8 personer som kommer til synstest hos oss hver måned. Det er en komplett undersøkelse, med sjekk av både syn og øyehelse. Vi måler styrken, tar bilde av netthinnen, ser på øynene i mikroskop og sjekker for sykdommer som blant annet grå- eller grønn stær. Slik finner vi riktig type glass. Så får den det gjelder, velge blant et utvalg innfatninger. For mange kan dette utgjøre en enorm forskjell i hverdagen.

Bedre syn, bedre liv

Det finnes flere hyggelige eksempler på dette.

Vi har tok en prat med optiker Magni i Karl Johansgate 2 som er en av de som jobber tettest med Frelsesarmeens gjester fra slumstasjonen. Magni forteller om stor glede og takknemlighet fra gjestene.

- Jeg er glad for å kunne jobbe med dette og få innblikk i hverdagen til de som trenger briller så sårt. Det er mange rørende historier. Hun forteller om en godt voksen kvinne som trengte -6 i styrke, men ikke hadde briller fra før pga vanskelig økonomi i hverdagen. Professoren som ikke får jobb i Norge og sliter økonomisk, og nordmannen som var blitt lam og ble så glad at han begynte å gråte da han hentet brillene – slikt gjør inntrykk!

- Det er spesielt bra at vi gjør en grundig synstest på de som kommer til oss, og ikke kun en styrketest, forteller Magni.

En vinn-vinn-situasjon

Prosjektet har i tillegg en positiv effekt for alle involverte. Lene kan for det første fortelle at Frelsesarmeen uttrykker stor takknemlighet over samarbeidet.

– Jeg har innsett at dette betyr mer for Frelsesarmeen enn jeg først hadde trodd. De er jo førsteinstansen, og gjør en fantastisk jobb med å tilby mat og klær til sine gjester. Når de sier de er glade for å ha enda mer tilby, er det veldig fint å høre.

Monica som er veileder og sosionom på Frelsesarmeens slumstasjon, forteller at de er opptatt av å vise hele mennesket omsorg, dvs. både på det fysiske, det åndelige og det psykiske plan. Å ha et tilbud til øyehelsetjeneste for noen av våre gjester, er svært verdifullt for oss, avslutter Monica.

Optiker Lene hos Krogh Optikk merker også at prosjektet gir noe til både henne selv og alle kollegaene hennes.

Optikere har en helseutdanning, og vårt mål er å ivareta menneskers øyehelse, uavhengig av sosiale forhold. Ved å møte Frelsesarmeens gjester personlig i vår butikk, får vi en god følelse av å kunne bidra helt direkte. Jeg merker at dette påvirker alle som jobber her positivt, og det er jo en fin merverdi for oss, både som bedrift og for oss som enkeltpersoner.

Hun avslutter:

– For meg har dette dessuten vært en slags øyeåpner. Jeg trodde det var synlig på folk at de levde med økonomiske utfordringer. Noen ganger kommer det til uttrykk, men absolutt ikke i alle tilfeller. Det har fått meg til å tenke annerledes om folk rundt meg, og innse i større grad at dette er noe som kan ramme hvem som helst, dersom det oppstår en vanskelig situasjon i livet.