Tørre øyne: Lettelsen av å endelig bli sett

For Rune Sydengen var tørre øyne et problem som aldri så ut til å bli løst. Mange år med utallige legebesøk og ulike behandlinger førte ingen vei. Lite visste Rune at en halvtime hos Krogh Optikk i Sandvika skulle forandre livet hans.

En lang sykdomsreise

I 2008 fikk Rune et flåttbitt som gjorde ham alvorlig syk, og dette kickstartet en lang og krevende sykdomsreise. Han fikk ulike diagnoser og ble satt på høye doser kortison, som Rune gikk på i mange år. Dette viste seg å være feil behandling og hjalp ikke mot sykdommen, men forverret situasjonen og det oppsto store problemer med øynene.

Symptomene mine var at øynene ble tørre og såre, og de rant så mye om natten at de var klistret sammen om morgenen. Øyekatarr var en regelmessig plage, og Rune gikk alltid med store poser under øynene. Bading om sommeren og langrenn om vinteren var aktiviteter Rune tidligere hadde hatt utrolig mye glede av. Nå gjorde de bare øynene hans verre.

- En vinter sto jeg på matbutikken og skulle handle mat, og det rant så mye fra øynene mine at en mann kom og spurte om det gikk bra. Det så ut som at jeg sto der og gråt. Jeg måtte forklare at jeg hadde øyekatarr. Det var da jeg tenkte at jeg virkelig måtte få gjort noe med dette her.

Du kan lese mer om tørre øyne her.

Endelig sett hos Krogh Optikk

Etter 8 år ble Rune endelig friskmeldt fra sykdommen av flåttbittet, men mange år på kortison hadde eskalert problemene med øyet. Dermed fortsatte legebesøkene og ulike behandlinger, men Rune fikk hverken gode forklaringer eller råd mot de tørre øynene.

- Jeg har hatt mange runder på sykehus med ulike leger og behandlinger, og den reisen har ikke vært billig. Jeg ble aldri smart på hva jeg skulle spørre om og jeg sto alltid på stedet hvil. Gode råd måtte jeg finne selv.

Og det var nettopp på eget initiativ at Rune fant den riktige behandlingen for ham. Gjennom en god venn som jobber hos Krogh Optikk, ble Rune henvist til Krogh Optikk i Sandvika. To uker senere møtte han opp til konsultasjon og behandling, og det var da han endelig ble sett.

Riktig behandling på en halvtime

På konsultasjon hos Krogh Optikk i Sandvika fikk Rune med én gang en trygghet til behandlingen, og det var en stor lettelse å bli tatt på alvor.

- Jeg fikk en fortrolighet og trygghet til prosessen, og det var en svært informativ reise. I stedet for å bli sett på som en kølapp, lærte jeg mye om seg selv og hvordan jeg faktisk kunne få det bedre.

Rune fikk en detaljert forklaring på hvorfor problemene med øynene kan ha oppstått, hva som kan repareres og hvordan øynene kan behandles. Det ble tatt bilder av øyet, og det ble tatt god tid til å forklare problemet, hvordan det kunne løses og hva som var målet med behandlingen.

- Selve behandlingen jeg fikk var smertefri og deilig fordi jeg kunne nærmest føle det der og da at jeg kunne blunke uten å ha sandpapir på øynene. Behandlingen er en lysbehandling som skal stimulere øyets talgkjertler til å produsere et stoff, ja faktisk fettstoff, til tårefilmen min. Dette hindrer så tårefilmen min å fordampe, har optikeren forklart meg. Hun sier også at sammensetningen i tårefilmen min blir bedre og derfor blir plagene mindre. Dette tok bare en halvtime, og det er den beste halvtimen jeg har investert i egen helse.

Lær mer om behandling av tørre øyne her.

Et helt nytt liv

Allerede etter første behandling kunne Rune blunke mye bedre, og etter tredje behandling var øynene akkurat like fine som før han ble syk, noe man trodde skulle skje etter sjette behandling.

- Jeg har fått en helt ny hverdag, et helt nytt liv, og det på noe så enkelt som tre, fire behandlinger og en sjekk hvert halvår. Dette er den første vinteren jeg kan være ute uten at øynene renner. Jeg kan endelig ta meg en skitur uten at kinnene mine fryser til is av tårer.

Rune er lettet over å endelig kunne ha glede av aktiviteter i naturen, og øynene er ikke lenger til hinder. Han slipper nå å gå med lommetørkle for rennende øyne i lommen hele tiden, og øyedråper har han ikke trengt siden.

- Har du problemer med øynene eller sliter med tørre øyne, så bare prøv det. Det kan ikke bli verre, og hvis behandlingen virker får du en helt ny hverdag. Det har i hvert fall jeg fått.

Bestill tørre øyne konsultasjon