Linser: Ofte stilte spørsmål om kontaktlinser

Vi svarer på ofte stilte spørsmål om kontaktlinser.

Hvem bruker linser?

Alle kan bruke linser og det finnes ingen nedre aldersgrense for bruk. I dag finnes det svært gode linseprodukter som korrigerer for de aller fleste synsfeil.

Hvorfor bruke linser?

Linser gir en enorm frihet og i mange situasjoner kan det være lettere å bruke linser fremfor briller. En god kombinasjon av briller og linser er det som fungerer best for de fleste, uansett alder.

Kan linser tørke ut?

Linser på øyet vil ikke tørke ut, men om linsen ligger et annet sted enn i linsevæsken vil den etter hvert tørke ut. Linsen skal enten være på øyet eller i linsevæske.

Kan jeg bruke linser?

Ja, de aller fleste kan bruke kontaktlinser og det finnes forskjellige linser som korrigerer ulik type synsfeil.

 • Sfæriske linser passer til deg som er nærsynt eller langsynt
 • Toriske linser passer til deg som har skjeve hornhinner
 • Mulitfokale linser passer til deg som har progressive briller. Med disse linsene vil du kunne se godt både på nært hold og på avstand.

Ta kontakt med en av våre optikere, så finner vi linsene som passer best for deg.

Kan barn og ungdom bruke linser?

Ja, barn og unge kan bruke linser og det er også noe vi anbefaler. Dette sier Josefine (12) om linser:

"Noen ganger er linser mye bedre. Skole – briller. Aktiviteter og sport – linser. Også er linser best når det er sol. Da kan jeg bade uten masse styr, og bruke vanlige solbriller uten styrke. Linser er dessuten bra i regn også, man slipper vanndråper på glassene. Men det aller, aller beste med linser er selvfølgelig at øynene føler seg friere. Så jeg anbefaler virkelig å prøve!”

Les mer om barn og bruk av linser her.

Hvorfor bør linsebrukere ta jevnlig synstest?

Vi anbefaler at linsebrukere tar en synstest én til to ganger i året, både for å sikre trygg linsebruk og forebygge komplikasjoner, samt sjekke om styrken har endret seg eller har holdt seg lik. Vår oppgave er at du som kontaktlinsebruker til enhver tid har det mest optimale produktet tilpasset dine øyne.

Kan jeg oppbevare linsene i noe annet enn linsevæske?

Nei. Linsene skal kun oppbevares i linsevæske. Dagslinser kastes etter bruk. Har du behov for å skylle linsene kan du bruke sterilt saltvann beregnet til bruk på øyet.

Er det vanskelig å sette linsene på øyet?

I starten kan noen synes at det er litt utfordrende, men dette har med trening å gjøre. Det er litt som å lære å sykle, når du har gjort det noen ganger vil det etter hvert gå på automatikk.

Tips: Vi har en app som kan hjelpe deg med opplæring, og våre optikere har også mange gode linsehacks som du kan dra nytte av i tilvenningsperioden.

Her er noen råd som gjør det lettere å ta på linsen i startsfasen:

 • Ha en fuktig linse
 • Vær tørr på fingeren
 • Husk god håndhygiene

Når du handler linser i butikk vil vi alltid gi deg grundig opplæring i hvordan du enkelt tar linsene av og på.

Hvor lenge kan man gå med linser?

De aller fleste linser kan du ha på hele dagen, fra morgen til kveld. Etter mange timers bruk kan øynene trenge hvile, avhengig av hvor du befinner deg. Det finnes mange linsetyper, og våre optikere vil hjelpe deg med å finne riktig linse for dine øyne og din livsstil.

Kan jeg sove med linser?

Hovedregelen er at linser ikke skal benyttes om natten. Med døgnlinser kan du imidlertid ha på linser dag og natt i samråd med din optiker.

Er det skadelig for øyet å bruke linser?

Nei, så lenge du tar enkle forhåndsregler som å rense linsene, god håndhygiene og gir øynene den hvilen de trenger, er det helt trygt å bruke linser.

Her er hovedreglene for å ta vare på øynene og linsene:

 • Husk god håndhygiene

 • Sørg for riktig oppbevaring

 • Ikke bruk linsene lenger enn du skal

 • Ta en grundig synstest 1 gang i året

God øyehelse

God øyehelse tilsier at du regelmessig kontrollerer at linsene er rene og uten skader. Det er viktig å alltid ha et par briller i reserve. Du må ikke bruke andre linser enn de som er tilpasset dine øyne. Du skal bruke den linsevæsken du har blitt anbefalt, og følge de instrukser optikeren gir deg. Husk regelmessige synstester.

 • Renhold: Du skal alltid vaske hendene før du berører øyne eller linser. Skyll godt, slik at du fjerner alle såperester. Bruk ikke håndkle som loer.
 • Sminke: Sminke bør påføres etter at du har satt inn linsene, og fjernes etter at du har tatt ut linsene.
 • Bakterier: Det er ofte mange mikroorganismer på badet. Derfor bør du ikke oppbevare linsene her
 • Oppbevaring: Vi anbefaler å oppbevare linsene et sted der det er jevn temperatur, slik som på soverom.
 • Holdbarhet: Linsevæske som er åpnet, har begrenset holdbarhet – se bruksanvisningen/forpakningen.

Kan jeg svømme med linser?

Ja, du kan svømme og bade med linser. Da anbefaler vi at du renser linsene grundig etterpå eller bytter til nye linser. Vi anbefaler at du bruker svømmebriller hvis du har hodet mye under vann.

Kan jeg sole meg med linser?

Ja du kan sole deg med linser, men vi anbefaler alltid å bruke en solbrille i tillegg. Visste du at du nå kan få linser med UV-beskyttelse?

Hvor ofte må linsene rengjøres?

Dagslinser og døgnbruk av linser krever ingen rengjøring! Alle andre linser må rengjøres hver dag. Belegg på linsene kan skape irritasjoner, derfor må linsene rengjøres og desinfiseres i spesialvæsker etter bruk.

Irritasjon

Linser som utsettes for kosmetikk, såperester, hårspray, kjemikalier, damp eller gass, kan gi irritasjon på øynene. Disse linsene bør renses/kastes.

Sykdom/skade

Ved sykdom eller skade på øyet, bør du ikke bruke linser.

Du må alltid si fra at du bruker linser ved lege- og synstester. Øyedråper må ikke brukes når du bruker linser, såfremt ikke annet er avtalt med lege.