Kontaktlinser til barn er perfekt for et aktivt liv

Det er ingen nedre aldersgrense for når barn kan begynne med linser. Det viktigste er å finne den beste løsningen til sine behov – slik som Josefine (11) har gjort.

– Det er veldig verdt å prøve! Det er så bra når jeg danser.

Josefine (11) anbefaler linser generelt, og særlig når hun turner eller danser. Linser gjør at hun kan holde på med alt hun liker, selv om hun er brillebruker.

Hun fikk briller allerede da hun var 3-4 år. Hun er sterkt langsynt, opp mot +7, og må jobbe veldig hardt med øynene for å se godt uten briller. Dermed er hun avhengig av brillene når hun tegner, og ikke minst på skolen. Brillene hjelper øynene å slappe av, og gir aller best konsentrasjon. Derfor bruker hun alltid briller på skolen, og merker tydelig at det fungerer best.

Kontaktlinser er bra for aktive barn

Men Josefine har en aktiv hverdag også. Hun er aktiv i lokalmiljøet og i naturen rundt gården der hun bor. Og ikke minst elsker hun å danse. Hun danser både klassisk ballett og hip hop, og da er linsene uvurderlig.

– Jeg blir jo varm i ansiktet når jeg danser, så brillene glir ned. Det er plagsomt og irriterende. Så da fant jeg ut at jeg ville prøve linser.

Med linser ser man verden slik den faktisk er, hverken forstørret eller forminsket. Det er en fordel ved sport og aktiviteter som krever presisjon. Derfor kan Josefine danse fritt uten å bli forstyrret av synet, og hun slipper at det dugger på brilleglassene. Og selv om hun vanligvis bruker mest briller i løpet av en dag, kan hun bruke bare linser over en viss tid også. Det har hun testet med en hel uke på dansecamp, med fulle dager mandag til lørdag. Da brukte hun linsene hver eneste dag, det fungerte fint og gav bevegelsesfriheten hun trengte.

"Noen ganger er linser mye bedre. Skole – briller. Aktiviteter og sport – linser. Også er linser best når det er sol. Da kan jeg bade uten masse styr, og bruke vanlige solbriller uten styrke. Linser er dessuten bra i regn også, man slipper vanndråper på glassene. Men det aller, aller beste med linser er selvfølgelig at øynene føler seg friere. Så jeg anbefaler virkelig å prøve!”

Josefine

Hvordan får man linser til barn?

Josefine prøvde linser første gang på anbefaling fra en tante som er optiker. Tanten hjalp også til da Josefine skulle teste linser første gang.

– Aller først tok jeg en synstest for å finne hvilken styrke jeg skulle ha. Så fikk jeg linsene, og hjelp til å ta dem på. Og så prøvde jeg i noen timer, så øynene skulle bli vant til det.

Optikerne hos Krogh Optikk vil gjøre fortløpende vurderinger og tilpasninger under synsundersøkelser for barn. Du kan bestille time her.

Barn venner seg fint til linser

Det var uvant for Josefine å bruke linsene først. Men hun vente seg gradvis til det, og etter hvert merket hun ingenting. Slik var det med å ta av og på linsene også.

“Det var mye prøving og litt vanskelig i starten, så jeg holdt på å gi opp. Men det er verdt det, og gøy når man får det til, da blir man så stolt. Det gjelder å ikke gi opp, man klarer det til slutt! Nå tar jeg linsene av og på på bare et par sekunder.”

Josefine

Det er en fordel at barn kan håndtere linsene selv, men det er ingen nødvendighet. Det er enkelt for foreldre å lære og ta linsene til barna av og på

Bør barn bruke linser eller briller?

For de fleste barn er det best med en kombinasjon av linser og briller, siden man har ulike behov til ulike aktiviteter. Barn er også ofte veldig motivert, og tar i bruk linser lettere enn forventet. Det er viktig at foreldrene støtter barnas linsebruk, men er forberedt på at det kan ta litt tid å bli vant til.

Kontaktlinser finnes i de fleste styrker, også for skjeve hornhinner. Det er helt trygt med linser til barn, og alle kan i utgangspunktet bruke dem. God opplæring, god hygiene og tett oppfølging fra optiker er alt som skal til.