Vurderer du kontaktlinser til barnet ditt?

Sliter barnet ditt med dårlig syn? Det er ingen nedre aldersgrense for når barn kan starte med kontaktlinser. Det viktigste er å finne løsningen som passer ditt barns behov!

Josefine (9) kan anbefale linser, særlig når hun skal danse eller turne. Hun kan drive med sine hobbyer uten at synet er til hinder.

– Det var veldig verdt å prøve! Det er så bra når jeg danser.

Josefine går på barneskolen og og har en aktiv hverdag. Hun elsker å danse, både HipHop og klassisk ballett, i tillegg til mye annet. Hun liker alle fag på skolen; hun tegner, er med i talentkonkurranser, synger på skoleavslutninger, er aktiv i lokalmiljøet og ikke minst i den fine naturen rundt gården der hun bor.

“Jeg blir jo varm i ansiktet når jeg danser, så brillene glir ned. Det er plagsomt og irriterende. Så da fant jeg ut at jeg ville prøve linser!”

Josefine

Med linser ser barna verden slik den faktisk er, hverken forstørret eller forminsket, noe som er en fordel blant annet ved sport og fritidsaktiviteter hvor presisjon er viktig. Josefine kan derfor leke fritt uten å være redd for å falle eller snuble, og hun slipper problematikken med dugg på brilleglassene.

Linser eller briller?

For de fleste barn er det best med en kombinasjon, ettersom man har ulike behov ved ulike aktiviteter. Josefine fikk briller allerede da hun var 3-4 år. Hun er sterkt langsynt, helt opp mot +7. Det gjør at hun må jobbe veldig hardt med øynene for å se godt uten briller. Derfor sklir øyet inn, så hun skjeler. Dette korrigeres med briller og linser, slik at øyet får slappe av, og blikket rettes opp.

Josefine var glad og stolt da hun fikk briller for første gang. Hun har de stort sett alltid på, med unntak av når hun sover. Særlig på skolen fungerer briller aller best, og øynene kan slappe av, slik at hun kan konsentrere seg om skolearbeidet.

"Men noen ganger er linser bedre! Skole, briller. Aktiviteter og sport, linser. Og selvfølgelig er linser best når det er sol! Da kan jeg bade uten masse styr. Også ha vanlige solbriller hvis jeg vil."

Josefine

Linser er bare en liten tilvenning

I utgangspunktet kan alle barn bruke linser. Linsene finnes i de fleste styrker, også for skjeve hornhinner.

– Når man bytter til linser, så er det uvant for de som pleier å se deg med briller. Men det venner de seg til!

På samme måte venner man seg selv til å bruke linsene, selv om det er uvant i starten. Josefine prøvde linser første gang på anbefaling fra en tante som er optiker, tante hjalp også til da hun skulle teste linser første gang. Hos Krogh Optikk får du bestilt synstest spesialtilpasset barn.

– Aller først tok jeg en synstest for å finne hvilken styrke jeg skulle ha. Deretter fikk jeg linsene, og de hjalp meg med å ta dem på. Så prøvde jeg med dem i noen timer, så øynene skulle bli vant til det.

Det er en fordel at barn kan håndtere linsene selv, men det er ingen nødvendighet. Foreldrene kan enkelt lære å ta linsene av og på barnets øyne.

Alle kan venne seg til linser, uansett alder!

Det var uvant å ha på seg linsene i starten, men gradvis vente Josefine seg til det, og da merket hun ingenting. Samme med det å ta linsene av og på.

“Det var mye prøving og litt vanskelig å ta av og på linsene i starten. Men det er verdt det, og gøy når man får det til, da blir man så stolt! Ikke gi opp, alle kan klare det!”

Josefine

For foreldre er det viktig å vite at det er trygt med linser for barn. Så lenge man sørger for god opplæring, god hygiene og tett oppfølging fra optiker, så er linsebruk hos barn ingenting å bekymre seg over.

“Jeg sa linser er bra i sol, men det er faktisk også bra i regn! Så man ikke får vanndråper på glassene. Men det aller, aller beste med linser er at øynene føler seg litt friere. Så jeg anbefaler selvfølgelig å prøve!”

Josefine

Barn er motiverte for å bruke linser!

For de aller fleste vil en kombinasjon av briller og linser være det beste for barnet. Det er også viktig å huske på at barn ofte er svært motiverte, og tar i bruk linser lettere enn hva foreldrene forventer. Det er viktig at foreldrene er støttende og positivt innstilt til barnas linsebruk, men at de er forberedt på at det kan ta litt tid før man blir vant til dem.