Syv ting du bør vite om linser

Om sommeren er det ekstra godt å kunne bruke linser. De gir en stor frihet til sommerens aktiviteter om det er å overnatte i skogen, fornøyelsespark eller spille volleyball. Er du nysgjerrig på linser, har vi svarene på de vanligste spørsmålene.

Kan linsene forsvinne bak øyet?

Nei, dette trenger du aldri å bekymre deg for verken med tanke på linser, eller annet. Det er ikke fysisk mulig, og er rett og slett en myte. Det er en membran festet i øyelokket som dekker hele øyet, denne sørger for at ingenting kan komme inn bak øyet.

Kan jeg bruke linser når jeg holder på med sport eller annen aktivitet?

Linser er perfekt for akkurat denne bruken! Med linser får du klart syn i alle retninger, du slipper irritere deg over at brillen sklir ned på nesen eller at de blir fulle av vannsprut eller dugger. Linsene gir derfor en bevegelsesfrihet innenfor flere sommerlige aktiviteter som padel, terrengsykling og fotball.

Les om Maia Emilie Lund som er på elitelandslaget i roing.

Kan man sove med linser?

Du kan sove med døgnlinser, disse er tilpasset å kunne bruke døgnet rundt i opp til 30 dager. Dagslinser og enkelte månedslinser derimot, skal man ikke sove med. Det er sjeldent farlig å sovne med disse linsene på en gang i blant, så det er ingen krise å drømme seg bort i sommernettene, men det kan være ubehagelig å få dem ut ettersom de blir tørre. Hvis øyet blir irritert og føles ubehagelig, bør man oppsøke optiker.

Kan jeg bruke linser selv om jeg har skjeve hornhinner?

Ja, det kan du. De fleste linsetyper kan tilpasses skjeve hornhinner, og i dag er linser for skjeve hornhinner veldig behagelig og stabile på øyet.

Les mer om skjeve hornhinner her.

Kjøp linser her

Telles linsevann som væske i håndbagasje?

I håndbagasjen er det ikke lov med mer enn 100 ml, større mengder må sendes inn med innsjekket bagasje. Husk at det er størrelsen på beholderen som er avgjørende, det hjelper ikke om flasken kun har 100ml igjen dersom flasken rommer mer. Du kan få tak i linsevæske i reisestørrelse i alle våre butikker.

Beskytter linser mot UV-stråler?

Det finnes flere merker som tilbyr linser med UV - beskyttende filter. Kombinerer du disse med solbriller og bredbremmet hatt har du best mulig beskyttelse for øynene.

Er linser dyrere enn briller?

Akkurat som briller, varierer prisen på linser etter hvilket merke og linsetype man velger. Den største forskjellen mellom briller og linser ligger i erstatningskostnader, det er dyrere å erstatte et par ødelagte briller, enn å erstatte en skadet/ mistet linse. Prisen vil også variere ut i fra byttefrekvens og hvor ofte du bruker linsene.

Det er også flere fordeler med linser. Linser dekkes ikke av sprut eller skitt, og de dugger ikke, slik som briller. I aktivitet vil linser gi et mer komplett syn i alle retninger og man slipper bekymringen for å skade brilleinnfatningen, eller hele tiden måtte justere brillen på nesen. Linser gir også friheten med å bruke solbriller uten styrke.

Bestill time til synsundersøkelse og prøv ut kontaktlinser. Vi gir deg veiledning og anbefaler deg linse tilpasset dine ønsker og behov.