Godt syn gjør det tryggere å kjøre bil

Godt syn er avgjørende når du kjører. Få gode tips til trafikksikkerhet.

Tryggere i trafikken med grundig synstest

Etter fylte 50 mister de fleste evnen til å vurdere avstand til møtende biler. Da jobber øynene kun på erfaring, og det kan bli vanskelig å vurdere risiko. Derfor er god synskorrigering helt avgjørende, basert på en grundig synstest.

Dette er viktig når du kjører bil

  • Synskravet for å kjøre i Norge er 0,5. Optikere kan frata sertifikat ved å melde fra til fylkeslegen.
  • Reaksjonsevnen er avgjørende, og den faller når du blir eldre. Det hjelper ikke at du alltid kjører den samme, trygge ruten hver eneste dag. Noe uforutsett kan alltid dukke opp, som fotgjengere eller en elg. Da må du kunne reagere raskt nok, på riktig måte, og ta avgjørelser i et splitt-sekund.
  • Farten kan være fatal. De aller fleste har kjørt litt over fartsgrensen. Det kan gå fint, så lenge alt er normalt. Når noe uforutsett skjer, blir det imidlertid svært tydelig hvorfor fartsgrensen er det den er. Da kan syn og reaksjonsevne ha avgjørende konsekvenser, og fartsgrensen bør alltid følges.
  • Været påvirker selvfølgelig kjøreforholdene. Glatte veier gir mindre friksjon og veigrep. Sol kan gjøre det vanskelig å se. Derfor er gode dekk og solbriller svært viktig.
  • Synsfeltet er alt det du ser foran deg. På en stille landevei, i vanlig rolig trafikk, er det lett å få med det som skjer rundt. Adrenalin kan imidlertid føre til tunnelsyn, slik at sidesynet forsvinner. Derfor er det viktig med forberedelse, som gjør det lettere å bevare roen.

Slik vurderer vi synet ditt

  • I undersøkelsen vurderer optiker om øyet er friskt eller om det kan være tegn til generelle eller øyerelaterte sykdommer.

  • Optiker vurderer hvor godt du ser og om det er behov for korreksjon eller oppdatert korreksjon. Når det gjelder førerkort, vil optiker gi god tilbakemelding på om brillene må brukes ved bilkjøring.

  • I undersøkelsen vurderes også synsfeltet, det vil si det området du ser ved å se rett frem når hodet er i ro. I en aktiv hverdag flytter vi hele tiden på blikket og kan dermed få overblikk over større områder

Oppfylle synskrav før førerkort

Visste du at alle som skal du ta førerkort må oppfylle alle synskrav for kjøring, eller ta synstest i forbindelse med oppkjøringen? Krogh Optikk sørger for at du ser godt i trafikken og det er ulike kriterier etter hvilken førerkortklasse du skal ha førerkort i. Det er for eksempel høyere krav til synsfelt for førerkortgruppe 2 og 3 enn for vanlig førerkort til personbil.

Les mer om synstest for førerkort her.