Synstest før førerkort

Skal du ta førerkort? Nå må du oppfylle alle synskrav for kjøring eller ta synstest i forbindelse med oppkjøringen. Krogh Optikk sørger for at du ser godt i trafikken.

Ved førerprøven må du fremlegge en attest fra optiker eller lege på at du oppfyller alle synskravene for kjøring eller ta en synstest i forbindelse med oppkjøringen.

- Vi tar syn og øyehelse på alvor og gir deg god veiledning med tanke på syn og førerkort, sier produkt- og fagsjef Rita, hos Krogh Optikk.

Dette kan Krogh Optikk hjelpe med

Det er ulike kriterier etter hvilken førerkortklasse du skal ha førerkort i. Det er for eksempel høyere krav til synsfelt for førerkortgruppe 2 og 3 enn for vanlig førerkort til personbil.

- Som optikere skal vi attestere på Helsedirektoratets “Helseattest førerett - SYN”. Samtidig som vi skal være oppmerksomme på forhold tilknyttet generell helse. Det aller viktigste i vår vurdering er at du ser skarpt og godt samt at det ikke er noe ved synet som forventes å ha påvirkning på kjøreevnen. Dersom det er behov for en synskorreksjon, hjelper vi deg med å finne gode løsninger for briller og/eller kontaktlinser. Vi i Krogh Optikk er opptatt av at du skal både se godt, men også føle deg trygg i trafikken.

Slik fungerer synsundersøkelsen

 • I undersøkelsen vurderer optiker om øyet er friskt eller om det kan være tegn til generelle eller øyerelaterte sykdommer.

 • Optiker vurderer hvor godt du ser og om det er behov for korreksjon eller oppdatert korreksjon. Når det gjelder førerkort, vil optiker gi god tilbakemelding på om brillene må brukes ved bilkjøring.

 • I undersøkelsen vurderes også synsfeltet, det vil si det området du ser ved å se rett frem når hodet er i ro. I en aktiv hverdag flytter vi hele tiden på blikket og kan dermed få overblikk over større områder.

Les også: Dette skjer under en synstest

Synsundersøkelsens resultater har en varighet på 3 måneder fra den er tatt til den er levert som egenerklæring om synet.

Pris for vår grundige synsundersøkelse: 1070,-

Derfor er det viktig med en grundig synsundersøkelse

 • Synet er en av våre viktigste sanser og står for opp mot 80 % av sanseinntrykkene.

 • Vi finner ut akkurat hvilken styrke du trenger i en brille.

 • Selve synsfunksjonen er ekstremt spesialisert og det er mange små detaljer som gjør at vi ser et tydelig og skarpt bilde. En av disse faktorene er hvorvidt du er langsynt, nærsynt, har hornhinneskjevhet eller begynner å få behov for egne briller for å lese tekst på mobilen.

 • En synsundersøkelse hos Krogh Optikk kan avdekke om det er andre sykdommer som påvirker synsfunksjonen, alt fra tørre øyne, hjerte- og karsykdommer til mer alvorlige sykdommer som kreft.

 • Ved en grundig synsundersøkelse vil man kunne ta tak i tidlige tegn på øyesykdom, som for eksempel grønn stær, og starte behandling på et tidlig tidspunkt. På den måten vil ikke sykdommen får den samme muligheten til å utvikle seg.

 • Optiker har direkte henvisningsrett til øyelege og vil henvise videre dersom det er behov for medisinsk behandling

 • Ved å ha gode undersøkelser fra tidlig i livet er det enklere å se eventuelle endringer senere samt vurdere om det er normale variasjoner eller ikke

 • Optiker har taushetsplikt og kan spørre om flere helserelaterte spørsmål nettopp fordi det kan påvirket synet.

Send attesten til Statens vegvesen

Syns- eller helseattesten sender du til din lokale trafikkstasjon. Trafikkskolen kan først bestille oppkjøring for deg når de har mottatt attesten. Hvis du kun skal ta teoriprøve, må du levere attesten før teoriprøven.

Les mer vedrørende førerkort og optikerens ansvar på Helsedirektoratets nettside.