Langsynthet: symptomer og behandling

Har du problemer med å se klart på nært hold? Da er du sannsynligvis langsynt. Dette kan over tid bli et anstrengende og slitsomt problem - men løsningen er enkel.

Langsynthet er en veldig vanlig synsfeil. Den blir iblant forvekslet med alderslangsynthet, som har helt andre årsaker.

Hva er langsynthet?

Langsynthet, eller overlangsynthet som det iblant blir kalt, skyldes at øyeeplet er for kort. Lysstrålene brytes slik at de får fokus bak, i stedet for på netthinnen, og bildet blir tåkete. Langsynthet kan i visse tilfeller også oppstå fordi hornhinnen eller øyelinsen ikke er tilstrekkelig krum.

Hvordan vet jeg at jeg er langsynt?

Tegn på langsynthet er at du har problemer med å se klart på nært hold. Men mange vet ikke at de er langsynte, siden de helt ubevisst justerer øyelinsen for å se skarpt. Denne justeringen blir mer anstrengende jo eldre man blir, og fører gjerne til hodepine, vondt i øynene og i visse tilfeller rennende øyne.

Typiske symptomer på langsynthet:

  • hodepine (frontalt/panne)

  • trette/slitne øyne

  • uklart nærsyn

  • lysømfintlig

  • røde/såre øyne

  • sliten av langvarig konsentrasjonsarbeid

Korrigering av langsynthet:

Langsynthet kan enkelt korrigeres med briller med konvekse brilleglass, såkalte plussglass, eller med kontaktlinser. Glassene vil bryte lysstrålene slik at de samler seg og har fokus rett på netthinnen. Bildene blir dermed klare og tydelige. Dette kan enkelt gjøres ved å bestille en time hos Krogh Optikk.