Dette er symptomer på dårlig syn

Sliter du med dårlig syn? Symptomene på synsfeil kan være mange – du kan trenge briller, men vet det kanskje ikke selv. Da kan en synstest gi deg en mye bedre hverdag. Vi har samlet en oversikt over de ulike tegnene du bør være obs på.

Personer med normalt syn ser klart både på nært og langt hold. Det er fordi øyet justerer seg, så lysstrålene alltid er fokusert på netthinnen. Hvis dette ikke fungerer, kan du derimot ha synsproblemer, og det kan gi ulike symptomer.

Nærsynthet: ser du dårlig på avstand?

Hvis du ser bra på nært hold, men sliter med å se det som er langt borte, kan du være nærsynt. Du er i så fall ikke alene – nesten en tredjedel av befolkningen er nærsynte. Heldigvis er det lett å korrigere, med briller og kontaktlinser med minusstyrke.

Nærsynthet skyldes at øyeeplet er lengre enn normalt eller at hornhinnens bue er for krum. Dermed brytes lyset slik at fokus havner foran i stedet for rett på netthinnen, og bildet oppfattes som uklart.

Symptomer på nærsynthet:

 • må myse for å se på avstand

 • hodepine (frontal/panne)

 • svie i øynene

 • lysømfintlig

Les mer om nærsynthet her

Skjeve hornhinner: ser du skjevt eller tåkete?

Hvis noe virker uklart eller tåkete, og rette linjer noen gang virker bøyd, har du sannsynligvis skjeve hornhinner. Det skyldes en brytningsfeil i hornhinnen eller øyets linse som forstyrrer synet, men lett kan korrigeres med såkalte cylinderglass i brillen eller kontaktlinser som korrigerer for skjeve hornhinner.

Her finner du alt av informasjon om linser for deg med skjeve hornhinner.

Langsynthet: ser du uklart på nært hold?

Ser du godt på avstand, men har problemer med å se klart på nært hold? Da er du sannsynligvis langsynt. Det er gjerne vanskeligere å vite at man har synsproblemer når man er langsynt, enn når man er nærsynt. Det er fordi øyet automatisk prøver å justere linsen for å se skarpt, noe som blir mer slitsomt med alderen. En optiker kan imidlertid avdekke dette under en synstest.

Symptomer på langsynthet:

 • hodepine

 • røde øyne

 • svie i øynene

 • mer lysømfintlig

Langsynthet hos barn kan være vanskelig å oppdage. Dette skyldes at øynene deres klarer å justere seg til å se helt skarpt, men synsfeilen gjør at de fort blir slitne når de leser. Husk å sjekke barnas syn før skolestart selv om du ikke mistenker at de ser dårlig.

Les mer om langsynthet her.

Alderslangsynthet: ser du dårligere enn før?

Har du passert førti, og begynt og få endring i synet? Må du holde mobilen på en armlengdes avstand, og merker trette øyne og hodepine? Da er du rammet av det som rammer oss alle, uansett hvordan synet er i utgangspunktet - alderslangsyn, også kjent som presbyopi.

Symptomer på alderslangsynthet:

 • tretthet i øynene

 • hodepine

 • svekket nærsyn

Alderslangsyn korrigeres best med progressive brilleglass eller multifokale kontaktlinser.

Her kan du leser mer om alderslangsynthet.

Synstest: hvor ofte bør du sjekke synet?

Det holder normalt å sjekke synet annethvert år, men barn bør sjekkes en gang i året. I alderen mellom 25 og 45 er synet vanligvis stabilt, men før og etter det er det vanlig å måtte bytte brilleglass hvert andre år.

Opplever du noen av symptomene på synsfeil? Da vil du ha godt utbytte av en synstest. Synet er vår viktigste sans, så ta godt vare på øyehelsen din!

Bestill time til synstest i din nærmeste Krogh Optikk.

Meld deg inn i Krogh+ nå og få unike fordeler som varer lenge

Bli medlem i fordelsprogrammet vårt, og oppnå en rekke gode fordeler som for eksempel tyveri- og uhellsgaranti og livslang brilleservice. Les mer om kundefordelene her.