Solbriller for barn og baby

Visste du at barns naturlige øyelinse er mer sensitiv mot sollys og UV-stråling? Øyelinsen vår er på sitt klareste når vi er små. Det betyr at UV-stråler og sollys slipper lettere gjennom øyelinsen og kan gjøre at vi blir “solbrent” på og rundt øynene. Samtidig kan selve netthinnen få solskader om vi ikke beskytter øynene godt.

-Solbriller er en viktig beskyttelse for øynene hele livet. Det er en god forsikring for øynene og øyehelsen, sier Rita, optiker og fagsjef i Krogh Optikk. Når det gjelder barn, er det viktigste å beskytte mot UV-stråler, både UVA og UVB. Barnets klare øyelinse slipper nemlig inn mer UV-stråling enn hos en voksen.

Det er viktig at solbrillene sitter godt på hodet og at de dekker godt rundt øynene sånn at sola ikke kommer inn over øynene eller fra siden.

-Solbriller bør krumme seg rundt ansiktet og ikke skli ned på nesa. Lysstråler som kommer inn mot baksiden av glasset, kan reflektere UV-lys inn på øyet. En form på solbrillen som kan forårsake refleksjon av lysstråler inn på øyet til spesielt barn, er flate solbriller, forteller Rita.

Materialet i solbrillen for barn og baby bør være i plast, slik at solbrillen blir mer fleksibel og ikke ødelegges fort. Barn er i aktivitet, og med et mykt materiale kan de fortsatt leke fritt.

Ta med barnet inn i en av våre butikker og se hvilke solbriller han eller hun velger ut ifra vårt sortiment. Jeg har stor tro på at solbrillen brukes mer om barnet selv er involvert i valg av solbrille, sier Rita.

Solbriller til de aller minste

Til de aller minste er det lurt å velge en solbrille som har strikk bak, for at brillene skal sitte godt på nesa. Det er viktig at endestykkene som er bak ørene er myke, da barn kan ende opp med å dra i dem og få dem i øynene.

-Et lurt tips hvis du som forelder sliter med å få på barn solbriller, er å vente til dere kommer ut i sola. Ser du at barnet begynner å myse, setter du på solbrillene. Da vil barnet merke at dette var behagelig. Tar du på barnet ditt solbriller før du går ut, vil alt bli mørkt og kjipt, sier Rita.

Solbriller til de minste

Derfor er det viktig med CE-merket solbriller

Alle solbriller som selges i Norge skal være CE-merket. Er solbrillen merket, er de godkjent og oppfyller EUs krav til riktig beskyttelse mot UV-stråling. Vær obs på at det kan være falsk CE-merking på solbriller som selges på gaten.

-I Krogh Optikk er vi opptatt av å jobbe med store og trygge leverandører, sånn at vi vet 100 prosent sikkert at dette faktisk blir fulgt, forteller optiker og fagsjef Rita.

Reparere briller

Du kan bestille reservedeler som stang, front og glass i løse deler hos oss på de aller fleste solbriller.

-Alle våre butikker hjelper deg med å justere og fikse på ødelagte briller, enten du trenger nye skruer eller dersom brillen har fått seg en bøy, sier Rita.

I hvilke tilfeller er det smart å ha polariserte solbriller?

  • Polariserende solbriller fjerner reflekser, eks. på snø, ved sjøen og våt veibane.
  • Polariserte glass gir sterkere kontraster, man ser skapere og blir dermed mindre sliten i øynene.
  • Enten du er ved vann om sommeren eller snødekket landskap om vinteren, vil polariserte linser fjerne refleksene. Dette gir en bedre synsopplevelse.

Sportsbriller til barn

Vi har også sportsbriller til barn fra Oakley. Kom innom en av våre butikker for veiledning fra en fagperson, som sørger for å finne solbriller som passer og beskytter øynene til barnet ditt.

Radar EV XS Path, Frogskin XS og Flak XS er 3 av flere ulike modeller fra Oakley Kids.

Tips: barn og solbriller

  • Jo større barnet er, desto viktigere å la barnet få velge solbriller selv. Hvis barna liker solbrillene, er det mye større sjanse for at de bruker dem

  • Barnesolbrillen må passe til barnets neserygg og ører. Snakk med en fagperson/optiker som vil sørge for at du får en solbrille som passer barnet ditt

  • Barnesolbriller skal beskytte både mot UVA- og UVB- stråling

  • Unngå barnesolbriller som kan lett kan gå i stykker og skade øyet

  • Se nøye etter defekter og riper på brillen/glasset som kan forårsake blinking og hodepine

  • Sjekk UV-stråling på yr.no

  • Pass på at solbrillen dekker godt slik at ikke solstråler sniker seg inn på siden, over eller under brilleglasset