Linser gjør idrettshverdagen enklere

Når man har en aktiv hverdag kan dårlig syn være begrensende for mange. Det kan søskenparet Markus (19) og Kajsa Rooth (17) skrive under på. Linser gjør at de kan drive med toppidrett uten problemer eller ubehag.

“Uten linser kunne jeg ikke holdt på med idretten sånn som jeg gjør nå” sier Markus.

Markus er 18 år gammel og driver med tikamp. Han begynte med linser allerede da han var 13 år. Som en aktiv person ble det for problematisk å bruke briller. Overgangen til linser var derfor et vendepunkt i livet hans.

“Jeg husker første gang jeg hadde på meg linser på terning. Det var litt sånn WOW, for nå kunne jeg plutselig se” sier Markus

Kajsa bruker også linser, men hun bruker det på grunn av skjeve hornhinner. Hun er to år yngre enn Markus og hun begynte med linser da hun var 16 år. På forhånd visste hun ikke at det fantes linser som korrigerte hornhinnene, men det var en gamechanger den dagen hun ble introdusert for det.

“Endelig kunne jeg se tavlen på skolen og se alt uten noe styr” sier Kajsa

Med litt hjelp, ble det fort enkelt

Det å bruke linser kan oppleves utfordrende for unge, men Markus og Kajsa fant fort ut av at det var enklere enn antatt. I forkant tenkte de at det ville bli ubehagelig å ta på linser, men med litt hjelp, syns de det var lett i løpet av en uke.

Med god hjelp og litt trening syns jeg det gikk fint å starte med linser. Jeg fikk en time hos Krogh Optikk hvor de ga meg grundig opplæring, også trente jeg på det da jeg kom hjem. Etter det gikk det ganske greit. Sier Kaisa.

Ingen begrensninger med linser

Søskenparet Rooth drømmer om å bli best mulig i hver sin gren. Begge drives av å bli bedre, og linsene gir dem mulighet til å følge drømmene deres uten problemer. Markus forteller at det hadde vært gøy med en medalje fra en stor internasjonal konkurranse på hylla, men målet er å nå hans fulle potensial.

“Når jeg har nådd mitt fulle potensial må jeg finne på noe annet å drive på med” sier Markus og ler.

Kajsa er også ambisiøs, men målet hennes er også å bli så god som hun kan bli. Hun forteller at hun er glad for at det finnes muligheter som gjør at hun kan leve med en synsfeil uten å legge merke til det, for da har hun alle forutsetninger til å bli best.

Merker ikke at jeg har på linser

Både Markus og Kajsa bruker linser fra de står opp til de legger seg. Markus forteller at det beste med linser er at man ikke merker at man har de på seg. Han forteller også at han heller ikke blir sliten i øynene av å bruke linser.

“Jeg blir ikke sliten i øynene av å bruke linser. Jeg har de på fra jeg står opp om morgenen, under alle treningsøktene på dagen, og tar dem av når jeg legger meg om kvelden” sier Markus.

For søskenparet har linsene gitt dem mulighet til å følge drømmene deres uten problemer eller ubehag. Uansett om man driver med idrett eller ikke, er ung eller gammel, ville de anbefalt linser om man ser dårlig.

“Jeg anbefaler alle å bruke linser. For oss som driver aktivt med idrett har linsene gjort hverdagen mye enklere” konkluderer Kajsa.