Hold fokus når det gjelder

Når man lærer bort livreddende førstehjelp til flypersonell i SAS er det viktig å kunne se godt. Det vet Mathias Modig alt om. Som hovedinstruktør i Skandinavisk Akuttmedisin er han helt avhengig av å alltid være trygg på at linsene fungerer. En trygghet multifokale linser gir ham.

Mathias har alltid vært en aktiv mann. I ung alder drev han mye med sport og idrett, var skilærer og i militæret. Etter å ha utdannet seg som siviløkonom startet en suksessfull karriere med lederstillinger i blant annet Netcom, Telia og SAS.

På fritiden jobbet han som ambulansepersonell, som senere inspirerte ham til å starte Skandinavisk Akuttmedisin, hvor han lærer livreddende førstehjelp til bedrifter. Men for Mathias var dårlig syn og tørre øyne alltid en stor utfordring.

- Jeg begynte med briller i tenårene, men de var alltid ubehagelig å ha på når jeg drev med sport, og spesielt da jeg var i militæret. Derfor begynte jeg med linser da jeg var 25 år.

Mye styr og stell

I nesten 30 år eksperimenterte Mathias med ulike linser og briller, noe som ble veldig krevende. Det kostet tid og penger, og førte til mye frustrasjon. I perioder kunne han bruke briller som ikke fungerte, for så å gå tilbake til linser som heller ikke fungerte.

- Jeg prøvde ulike linser hos forskjellige optikere, men fant aldri noe som fungerte optimalt. For meg ble månedslinsene for mye styr og stell, og jeg opplevde at de vanlige dagslinsene jeg brukte den gang, ikke holdt godt nok på fuktigheten. Jeg hadde også problemer med å se på avstand og i mørket, noe som var veldig utfordrende da jeg jobbet som ambulansepersonell.

Livsviktig å ha godt syn

Som førstehjelpsinstruktør og ambulansepersonell er det viktig å ha godt syn. Man må kunne se godt på lang avstand samtidig som man må kunne lese meldinger som kommer inn på radioen. Telefonsamtaler og SMSer går på kryss og tvers, og man må lese og skrive i pasientjournaler under stort tidspress.

- Det er livsviktig å kunne lese og skrive riktig for det kan ha veldig store konsekvenser om man skriver feil. Hvis man for eksempel bommer på riktig tall når man skal skrive inn blodtrykksverdier til en pasient, kan det ha store konsekvenser. Alt må være riktig og derfor må man se godt på alle avstander.

Eureka-øyeblikket

Da Mathias fant Krogh Optikk fikk han linser som holdt bedre på fuktigheten. Men etterhvert begynte han å se dårligere, noe som optikeren kompenserte for med ulike styrker på linsene. Selv om det hjalp en stund, ble det etterhvert vanskelig for Mathias å se godt på både avstand og nært hold. Men en dag ringte optikeren fra Krogh Optikk.

- Optikeren ringte meg og fortalte om en ny linsetype han mente jeg burde teste. Da jeg tok på multifokale linser i butikken, var det rett og slett et eureka-øyeblikk, det var som natt og dag. Plutselig så jeg alt. Jeg tittet ut av butikkvinduet og så alt på avstand, samtidig som jeg kunne lese alt på papiret foran meg.


Kunne du tenke deg å prøve multifokale linser? Bestill synstest her.

Ser bedre enn med briller

Før kunne Mathias lese medikamenter og ikke være sikker på hva som sto der. Han måtte ta bilde med mobilen og zoome inn, eller få andre til å lese det for ham. Men med de multifokale linsene kunne han lese liten skrift på medikamenter som han ikke kunne før. Mathias er så fornøyd med de multifokale linsene at han ikke lenger bruker briller.

- For meg fungerer multifokale linser bedre enn briller. Jeg setter linsene på klokken 6 om morgenen, og tar dem av på kvelden klokken 11. De holder på fuktigheten og jeg blir aldri sliten i øynene. For meg som har holdt på linser i nesten 30 år, var det virkelig et eureka-øyeblikk å starte med multifokale linser.

Multifokale linser gir trygghet

Før gikk Mathias med opptil tre ekstra linsesett i lommen siden han opplevde at linsene falt ut eller at øynene ble tørre. Men takket være de multifokale linsene er den tiden omme. For det er nettopp denne tryggheten, samt ikke minst det å se godt på alle avstander med multifokale linser, som er den viktigste forskjellen i hans liv.

- De fungerer uansett. De fungerer når jeg håndterer pasienter, når jeg skal lese medisiner, når jeg holder kurs, når jeg skal lese faglitteratur og når jeg trener. Jeg vil absolutt anbefale alle som sliter med tørre øyne, eller å se godt på kort og lang avstand, å prøve multifokale linser. De har gjort en stor forskjell for meg.

Besøk linsebutikken vår her.