Godt syn gjør det tryggere å kjøre bil

Godt syn er avgjørende når du kjører. Få gode tips til trafikksikkerhet, og bli inspirert av en av Norges aller beste proffsjåfører.
– Skaff deg overblikk! Les omgivelsene, få tak i det store bildet. Da er du forberedt på det uforutsette, og du er mest mulig trygg i trafikken. Og kjør mykt. Da kan du løse ting og samarbeide med andre bilister, i stedet for at det blir en konkurranse.
Det er rådene til Christian Lauenborg (52) hos Rudskogen Motorsenter. Norges hovedanlegg for motorsport huser profesjonelle billøp, arrangement for importører som Porsche og treningskurs for eksempelvis DELTA og politiet. Christian er arrangementsansvarlig og sjefsinstruktør og forsiktig med å si han er den beste bilføreren på Rudskogen. Han vet likevel at han er en svært habil sjåfør, og trolig er han blant de aller beste.
– Jeg har vært brennende interessert i bil så lenge jeg kan huske. Jeg kjørte en del løp på 90-tallet og holder fortsatt høyt nivå. Nå brenner jeg aller mest for å overføre kunnskap.


Synet er ekstremt viktig i trafikken og på banen
– Motorsport er toppidrett, derfor må vi stille høyere krav til synet til sjåfører, sier Arvid Krogh, som er optiker og butikksjef på Majorstuen. Han jobber med å utvikle en ekstra avansert synstest, spesielt til sjåførene på Rudskogen. Han forteller at eksempelvis Formel 1 faktisk er blant de aller mest synskrevende idrettene. Samtidig handler bilkjøring om et samspill mellom flere sanser.
– Inntrykk, signaler og reaksjoner, korsryggens kontakt med setet – alle følelser skal ligge på utsiden. Du skal være påskrudd og veldig fokusert når du kjører, påpeker Christian. – Blir du overstimulert blir du irrasjonell, og gjør ting som kan føre til ulykker. Derfor bør du legge til rette på forhånd, slik at begeret ikke er fullt og forutsetningene dårlige når det gjelder. Du bør være avslappet og ha lav puls i bilen. Hvis ikke blir alt stakkato, og du bruker for mye energi. Dette påpeker jeg særlig når jeg trener beredskapstropper. Hvis de bruker for mye kapasitet på å kjøre, kan de falle sammen når de kommer frem til åstedet. Med repetisjon, automatisering og erfaring blir man en stadig bedre sjåfør.
Dette er viktig for tryggheten når du kjører bil
Synskravet for å kjøre i Norge er 0,5. Optikere kan frata sertifikat ved å melde fra til fylkeslegen.
Reaksjonsevnen er avgjørende, og den faller når du blir eldre. Det hjelper ikke at du alltid kjører den samme, trygge ruten hver eneste dag. Noe uforutsett kan alltid dukke opp, som fotgjengere eller en elg. Da må du kunne reagere raskt nok, på riktig måte, og ta avgjørelser i et splitt-sekund.
Farten kan være fatal. De aller fleste har kjørt litt over fartsgrensen. Det kan gå fint, så lenge alt er normalt. Når noe uforutsett skjer, blir det imidlertid svært tydelig hvorfor fartsgrensen er det den er. Da kan syn og reaksjonsevne ha avgjørende konsekvenser, og fartsgrensen bør alltid følges.
Været påvirker selvfølgelig kjøreforholdene. Glatte veier gir mindre friksjon og veigrep. Sol kan gjøre det vanskelig å se. Derfor er gode dekk og solbriller svært viktig.
Synsfeltet er alt det du ser foran deg. På en stille landevei, i vanlig rolig trafikk, er det lett å få med det som skjer rundt. Adrenalin kan imidlertid føre til tunnelsyn, slik at sidesynet forsvinner. Derfor er det viktig med forberedelse, som gjør det lettere å bevare roen.

Synet forandrer seg med alderen
Adrenalin er velkjent på bilbanen. Selv om Christian er roligere bak rattet enn de fleste, kjenner han pulsen under konkurranser. Det kan gi tunnelsyn, men også tørre øyne – det er velkjent at toppidrettsutøvere får så høyt adrenalin at de kan glemme å blunke.
Blunkefrekvensen kan også reduseres med alderen. Det har Christian merket lite til, men han har merket andre små forandringer med årene. Fra før er han nærsynt og har skjeve hornhinner. De siste tre årene har han merket alderslangsynet. Det gir utfordringer når han først trenger å se skarpt og langt når han kjører bil, og deretter skal se på telefonen eller skrive mail.
Han bruker kontaktlinser med monovisjon, som betyr at hvert øye får litt ulik styrke. Det ene øyet brukes til nærsyn og det andre til langsyn, slik at Christian har ett «sikteøye». I tillegg bruker han briller som avlastning, men ikke solbriller med styrke. I stedet bruker han clip-on fra Moscot utenpå brillene, eller Oakleys utenpå linsene for å skjerme sol.
Tryggere i trafikken med grundig synstest
Etter fylte 50 mister de fleste evnen til å vurdere avstand til møtende biler. Da jobber øynene kun på erfaring, og det kan bli vanskelig å vurdere risiko. Derfor er god synskorrigering helt avgjørende, basert på en grundig synstest. Krogh Optikks spesialtilpassede synstest er skreddersydd til sjåførene på Rudskogen, og gav Christian ny kunnskap om synet.
– Jeg har brukt briller og linser i ganske mange år nå, så jeg har en viss kunnskap. Likevel lærte jeg noen nye ting i dag, bl.a. om tørre øyne og hvordan man kan forebygge eller kompensere. Jeg ble veldig godt ivaretatt under testen, fra jeg ankom til jeg var ferdig. Alle involvert var entusiastiske, sympatiske og dyktige. Særlig Arvid Krogh har en entusiasme jeg beundrer! Dedikert, nysgjerrig og ekstremt kunnskapsrik.