For mye skjermtid? Da kan databriller være løsningen!

Blir du sliten i øynene eller hodet etter mye tid foran skjermen? Du er ikke alene. Men det fins en enkel måte å redusere problemet på.

Mange av oss – store som små - sitter med en eller annen skjerm foran øynene fra vi står opp til vi legger oss. Det har sine konsekvenser.

Bekymret for de unge

Tall fra SSB viser at vi bruker nettbrett og mobil stadig oftere, og til stadig flere ting. I fjor brukte 88 prosent av alle nordmenn internett på mobilen hver dag, mot 35 prosent fra tidligere studier.

De yngste i aldersgruppen 12-19 år er de ivrigste med 98 prosent. I aldersgruppen 20-39 år var det hele 96,5 prosent som surfet på internett med mobilen daglig i fjor, mens 93,5 prosent i aldersgruppen 40-59 år gjorde det.

Fagsjef og optiker Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk er bekymret for de fysiske plagene dette gir.

– Påfallende mange av de unge som kommer til oss plages med hodepine, til tross for at de har et normalt syn, sier Ludviksen.

Hodepine i forbindelse med lesing og nærarbeid kan indikere synsproblemer, men for den yngre generasjonen er ofte ikke dette problemet.

– De forteller at de bruker telefonen omtrent kontinuerlig, hver eneste dag. Likevel forstår de ikke at øyeplagene og hodepinen kan kobles til dette, for de ser jo godt, sier Ludviksen.

Bestill time til synstest her.

Databriller beskytter synet

Løsningen kan rett og slett være å skaffe seg databriller.

For unge mennesker er ikke den ”klassiske” databrillen en løsning, hvis de har et normalt syn. Derimot finnes det nå en spesiell type brilleglass for denne gruppen, som avlaster øynene ved mye skjermbruk.

Brilleglassene har en liten økning mot plusstyrke nederst, som avlaster øynene ved nærarbeid. I tillegg har de en overflatebehandling som fjerner gjenskinn og øker kontrastene.

Skadelig blått lys

Brilleglassene beskytter også øynene mot blå-fiolett lys fra kunstige lyskilder.

– Vi vet at energirikt blått lys kan skade netthinnecellene i øyet over tid. Netthinnecellene ligger bak øyelinsen og fanger opp lyset, og kan ikke repareres hvis de blir skadet. Brilleglass som stopper mye av dette energirike lyset, er en god forsikring for øyehelsen, sier fagsjefen i Krogh Optikk.

Forskerne er ikke enige om hvilke skjermer som sender ut mest av det blå-fiolette lyset, men det er enighet om at for mye kortbølget, energirikt blått lys kan være skadelig over tid.

­Overflatebehandlingen som beskytter mot dette blå lyset, kan leveres på de fleste brilleglass, også progressive. Men blant de unge, som er de som tilbringer mest tid foran skjerm, vil en brille med denne overflatebehandlingen, som beskytter og avlaster øynene, være et godt alternativ ved skjermbruk.

Bestill time til synstest her.

Fremtidens brilleglass

– Dette er en rimelig måte å beskytte synet sitt på, og vi tror dette kommer til å bli fremtidens brilleglass for mange av dem som bruker mye tid på digitale flater, sier fagsjef Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk. Hun minner om at det er mye mer intensivt for øynene å lese på en skjerm.

Sitter du med en telefon foran deg store deler av dagen, holder du sannsynligvis også skjermen mye nærmere enn det som er normal leseavstand for en avis eller bok, nemlig rundt 40 centimeter.

– Dette gjør det enda mer stressende for synet vårt. Øynene må jobbe hele tiden for å kompensere for den korte avstanden, sier Ludviksen.

Synet låser seg

I noen tilfeller kan det ende med at musklene som styrer linsen i øyet, låser seg. Ludviksen sammenligner dette med å stå lenge i knebøy og ikke kunne reise seg etterpå.

– Når man ser på noe på nært hold, krummes øyelinsen slik at du ser skarpt. Jo nærmere du holder ting mot øyet, desto mer må linsen krumme seg. Det er en litt unaturlig posisjon, sier Ludviksen.

Øyet vårt er nemlig skapt for å se godt på lang avstand, det er da det er i hvileposisjon.

– Har du sittet lenge og konsentrert deg foran en skjerm på nært hold, kan det hende at du ikke ser skarpt med en gang du løfter blikket opp, fordi øyemusklene har låst seg, sier fagsjefen i Krogh Optikk.

Bestill time til synstest her.

Typiske tegn på at du kan trenge databriller:

  • røde og tørre øyne

  • rennende øyne

  • problemer med å se skarpt

  • fokuseringsproblemer

  • dobbeltsyn

  • hodepine

  • problemene øker mot slutten av dagen

Vårt nye fordelsprogram Krogh+ gir deg unike fordeler som rabatter, brillegaranti og gode tilbud for alle andre. Meld deg inn her.