11. des 2018

Ser du forskjellen?

– Det er veldig fascinerende at trendene går i sirkler! Etter en stund kommer alltid en stilepoke tilbake, i ny drakt. Vi blir lei det eksisterende, finner frem noe nytt – men egentlig er det noe gammelt, som bare har vært borte en stund!

 

Har du hørt om Arvid Kroghs legendariske brillesamling?

Arvid Krogh er optiker på Krogh Optikk Majorstuen, og deler familiens lidenskap for briller. Arvids brillesamling er faktisk legendarisk i Oslo, og veldig populær hos filmbransjen. Han har briller som har blitt brukt av Johnny Depp, briller som har vært i store filmer og briller som er ikoniske samleobjekt fra verdens største motehus.

Arvid er usedvanlig opptatt av mote, og «var den eneste i militæret som abonnerte på britiske Vogue». Så han har studert motens sykluser nøye.

– Ofte er motehusene samstemte, men samtidig slåss de jo om å hente opp morsomme finurligheter for å gjenskape fortiden, med en ny tvist som passer inn nå. Og da er folk gjerne mottakelige
. Selv om vi liker å tro vi er individualister, er vi egentlig ganske synkronisert på hva vi liker samtidig. Vi påvirkes nok ubevisst av hverandre, og det er jo egentlig fint.

 

To sommertendenser: 70-tall og 90-tall

– Det er egentlig litt for enkelt å påpeke klare trender. Jeg ser briller i år som passer enhver epoke. Det har gått i sirkler noen ganger nå. For eksempel stener på innfatningen; det ser du på briller fra tiden da hippie gled over i disco, men det har vært stener på brillene senere også. Skal jeg trekke frem noen tendenser i år, vil jeg likevel nevne 70-tallet og 90-tallet.

 

Pilotform, fargeglass og Gudfaren: ser du forskjellen på 70-tallsbrillene?

Blant solbrillene i Arvids samling, er flere av dem fra 70-tallet: han har hippiebriller, discobriller og det han kaller mafiabriller – Gudfaren-inspirerte pilotbriller med gulfarget glass. Fra butikkhyllen har han hentet frem et par splitter nye solbriller Dior. Og hadde ikke originalbrillene hatt riper og slitasje, ville det knapt vært mulig å si hvilke som er gamle.

– Vi ser 70-tallstendensen hos mange av motehusene i år, blant annet Dior, Chanel, Dolce Gabbana og Gucci. Det synes jo andre steder i kulturen også, og i samfunnet generelt. To av fjorårets største TV-serier, Mindhunter og The Deuce, foregår på 70-tallet. Og den kommende høstkolleksjonen til Dior hyller aktivisme og engasjement, noe vi ser mer av nå enn på mange år. Historiske tendenser gjentar seg – alt går i sirkler!

Volum, plastikk og Thelma & Louise: ser du forskjellen på 90-tallsbrillene?

Arvid har også en hel seksjon med 90-tallsbriller. De har fargerik plastinnfatning, sporty detaljer og ulike typer av farget glass. Han har til og med en kuriositet fra Lillehammer-OL 94.

– Det var på 90-tallet motehusene for alvor kom på banen med solbriller. Før det hadde briller handlet mer om funksjon, men nå eksploderte det med briller som moteobjekt, og vi kunne ha lange ventelister for enkelte modeller. I år ser vi mange likhetstrekk i designet.

Han har flere par i samlingen som nesten er identiske med nyheter fra butikken. Blant annet de hjerteformede, de små mørke som minner om filmen The Matrix, og de store, voluminøse plastbrillene som tar tankene til filmklassikeren Thelma & Louise. Sistnevnte er nesten umulig å skille fra sesongens nyhet.
Ville du avslørt forskjellen?

140 år i bransjen, glad i historikk

– Krogh Optikk har vært i bransjen i over 140 år, og kjærligheten for briller og mote er nedarvet hos oss. Vi var først en ren optikerkjede, men fokuserte etter hvert på mote også. Både for å gi folk ekstra inspirasjon til å følge opp øyehelsen sin, og fordi det er så spennende! Brillesamlingen min viser tydelig at trendene kommer og går, og vender tilbake, og hvordan historien og moten går i sirkler. Sånn sett kan man si at brillene du har på deg i dag, sier noe om tiden du lever i akkurat nå. Kom innom en av butikkene våre, og se det store utvalget av nye, gamle trender! avslutter Arvid Krogh begeistret.

Finn nærmeste butikk her.