7. okt 2020

Fretex + Krogh Optikk

Nettbutikken til Fretex er allerede en skattekiste. Nå får du utvalgte solbriller fra vintage-samlingen til Krogh Optikk.

 

Line Jorddal relanserte nettbutikken til Fretex sammen med Kristin Mathilde Lund i 2018. De holder til ved sorteringsanlegget hvor innsamlede klær kommer inn. Der har de god oversikt, og kan velge de plaggene som egner seg på nett.

Kvalitet er det de vektlegger mest – silke, ull, kasjmir. Og selvfølgelig spennende motehus.

– Fretex samlet inn 20 406 tonn tekstiler i 2019. Mye ble eksportert, men ca. 900 000 av plaggene ble solgt  i de 40 butikkene våre. Av dette er kun en liten del eksklusive merkevarer. Men innimellom finner vi Prada, Moschino, Versace, Missoni, Balenciaga, en og annen Gucci og kanskje to ganger i året – Chanel.

 

 

Flere er opptatt av vintage

Vintage er i ferd med å bli allemannseie, og folk har mer kunnskap enn før.

– Vi ser hvordan trender går i bølger. Hva vi får inn, hva som selger. Vi lagrer merker som er uaktuelle nå, frem til de er trendy igjen. Busnel er et godt eksempel. Topp  kvalitet, men vrient å selge mange år. Nå slår det plutselig an.

Og det er fortsatt skatter å finne:

– Folk blir for eksempel stadig mer klar over designerne i Atwerpen Six, men de går fortsatt under radaren hos mange. Dries van Noten er ganske kjent. Iris van Herpen, Dirk Bikkembergs og Ann Demeulemeester kan fortsatt havne på salg – det gjør litt vondt i sjelen!

 

 

Kvalitetsklær kan være donasjon

Det er vanskelig å si hvem som gir bort vintage, men noen ganger er klær en donasjon. Giverne ønsker å støtte Frelsesarmeen og vite at gavene kommer til nytte. Det har forekommet håndskrevne lapper som:

 

 

God kvalitet varer lengst

Slike donasjoner prises høyere, med god grunn. De er lett å identifisere på samlebåndet.

– Man lærer å gjenkjenne kvalitet. Tyngden på plagget. Stoffkvalitet og sømmer.

Med noen få unntak er kvalitetsmerkevarer nesten alltid i aller best stand. Selvfølgelig har de jo blitt behandlet bedre av eieren, siden de i utgangspunktet var dyre. Likevel ser vi det i alle ledd. Forsterkede sømmer, eksklusive materialer. Man får stort sett det man betaler for. Hovedregelen i Fretex er å prise til en tredjedel av originalpris, avhengig av varens stand.

 

Fretex + Krogh Optikk: vintage solbriller

Krogh Optikk har vært i den optiske bransjen siden 1877, og er svært opptatt av mote. Optiker Arvid Krogh ved Majorstuen har en velkjent samling av eksklusive briller og solbriller du kan lese mer om her. Fra mandag 26. oktober kan du kjøpe utvalgte solbrillemodeller fra samlingen hos Krogh Optikk Majorstuen og i nettbutikken til Fretex:

 

CELINE

Celine-solbrille fra Phoebe Philos periode. Pris: 2500,-

 

CARTIER
Klassisk Cartier Tank-solbrille fra slutten av 80-tallet. Solbrillen er belagt med 22k gull. Pris: 8500,-

 

PRADA
Prada-solbrille dekorert med Saffiano-lærdekor - det ikoniske materialet som går igjen på Pradas store sortiment av lærvarer. Pris: 1900,-

 

 

CHLOE

Chloe Vintage cat-eye i gull. Pris: 1400,-

 

 

Inntektene fra salget av brillene går direkte til Frelsesarmeens arbeid.

- Vi er så glade for at Fretex ønsket å ta del i dette prosjektet! Etter flere års samarbeid med innsamling av briller og nå gratis synsundersøkelse og briller til Frelsesarmeens gjester i Slumstasjonen, følte vi det var naturlig å gi noe ekstra tilbake i år, forteller markedskonsulent Mona Langeland i Krogh Optikk.

– Som bedrift har vi alle et ansvar i det grønne skiftet. Vi ser at vi har mange områder hvor vi kan bidra, og at vi fortsatt har områder med forbedringspotensiale. 


Line og Kristin gleder seg.

– Det er ikke bare å snu seg rundt i det grønne skiftet. Derfor er det veldig gøy at bedrifter som Krogh Optikk vil bidra der de kan! I Fretex ser vi jo hver dag hvor mye som kjøpes, brukes og kastes. Samtidig som Frelsesarmeen deler ut rekvisisjoner for gratis klær til mennesker i Norge som fryser. Det er krevende å snu dette. Men en god start er å investere i varig kvalitet.