Synsundersøkelsen viste at han hadde diabetes

Henrik Hansen (46) gikk til optikeren for å sjekke synet sitt, fordi han syns han så dårlig på nært hold. Da fikk han seg en overraskelse.

For fire år siden merket han at noe hadde skjedd med synet. Han jobber som ferskvaresjef i en matbutikk, og knappene på vekta begynte å bli vanskelige å se. Å lese ting på nært hold var slitsomt.

– Det var kona som bestilte time hos optiker. Vi mannfolk kan jo være litt treige sånn, så da tok hun affære, sier Henrik Hansen.

 

Bestill en grundig synsundersøkelse i dag. 

 

Hos Krogh Optikk i Larvik ble det tatt en grundig synsundersøkelse, og der oppdaget de noe som kom som en overraskelse på ham.

– Bildene som ble tatt av netthinnen viste at han hadde punktblødninger som vi mistenkte kunne skyldes diabetes. Vi anbefalte ham derfor å ta kontakt med fastlegen for videre utredning, sier optiker Trygve Thorsen i Krogh Optikk.

 

Se innslaget fra NRK her. 

 

Hos fastlegen ble det tatt blodprøver, og der ble mistanken bekreftet.

– Det er flere i familien min som har diabetes, så sånn sett var det ikke så overraskende. Men jeg hadde ikke hatt noen symptomer og derfor hadde tanken ikke streifet meg, sier Hansen.

 

Instrumentet Optomap lar oss se netthinnen i sin helhet - man får skannet opptil 200 grader.

 

Viktig innfallsport

– Utfordringen med uoppdaget diabetes er at det ikke gjør vondt. Mange opplever økt tørste og hyppigere toalettbesøk samt eventuelt store svingninger i synsskarphet, og disse sistnevnte oppsøker derfor optiker. Man kan også ha sykdommen lenge før det blir oppdaget, sier optiker og fagsjef Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk.

 

Ifølge Diabetesforbundet er det trolig mellom 100.000 og 200.000 nordmenn som har diabetes uten å vite det.

– Terskelen for å gå til legen er for en del mennesker høy, kanskje spesielt blant menn. Noen ganger er også ventetiden for å få time lang. Hos optikeren derimot får du som oftest time raskt, sier Ludviksen.

 

Optikere har erfaring med å se etter tegn til visse typer sykdommer, deriblant stoffskiftesykdommer, MS, høyt blodtrykk og diabetes.

– Vi kan ikke behandle sykdommene, men vi kan være den fagpersonen som oppdager det, fordi vi tar bilder av netthinnen, og ser på blodkarene i øyet, sier Ludviksen.

Hun påpeker at optikeren derfor kan være en viktig innfallsport for å komme videre til medisinsk utredning.

 

Test din diabetesrisiko: informasjon og risikokalkulator.

Få øye på det – før det er for sent: informasjon om at ubehandlet diabetes kan skade synet.

 

Jevnlige synsundersøkelser

Ubehandlet diabetes kan få store konsekvenser for synet. Høyt blodsukker over tid kan nemlig føre til skader i de små blodårene i kroppen. Dette gjelder også de små blodårene på netthinnen.

– Slike blødninger i øyet kan føre til forbigående og/eller varig synstap og i verste fall blindhet, sier fagsjef Rita Aadne Ludviksen.

For de som allerede har fått påvist diabetes, er det viktig med jevnlige synsundersøkelser.

 

Bestill en grundig synsundersøkelse i dag. 

 

Henrik er ferskvaresjef på Meny, og har god greie på matlaging og et sunt kosthold.

 

For Henrik Hansen ble synsundersøkelsen for fire år siden starten på en tett oppfølging som involverte både øyelege, kostholdsveileder og optiker.

– Jeg er kokk og opptatt av å lage sunn og god mat fra bunnen av, så det ble ikke store omveltninger i kostholdet. Det viktigste for meg har vært de årlige oppfølgingene hos øyelegen og optikeren, sier Hansen.

 

Optikeren hans, Trygve Thorsen, sier de har blitt mer bevisst på sin rolle de siste årene. Norges Optikerforbund og norske optikere går nå sammen med Diabetesforbundet for å skape mer oppmerksomhet rundt uoppdaget diabetes og synsutfordringer.

 – Nå kontakter vi i større grad kunden i etterkant for å høre hvordan oppfølgingen hos legen har gått, når vi oppdager blødninger i øyet som hos Henrik, sier Thorsen.

 

Han er opptatt av at man må ta alle tegn til synsendringer på alvor.

– En grundig synsundersøkelse avdekker ikke bare om du er nærsynt eller langsynt. Vi kan faktisk oppdage tegn på sykdom, sier han.

 

Henrik Hansen er glad for at kona bestilte den timen hos optikeren for fire år siden.

– Jeg anbefaler alle koner å gjøre det samme, sier han med et smil.