kroghoptikk

Krogh Optikk

Kjetil Jansrud ser fortsatt perfekt

Landslagsalpinist Kjetil Jansrud (32) har feilfritt syn, men vet det vil endres etter hvert. Derfor følger han nøye opp med årlige synsundersøkelser hos Krogh Optikk. Ellers forbereder han seg til OL, leser bøker og vurderer å spise sunt.

Godt syn er alltid viktig, men særlig når man kjører alpint. Synsinntrykkene kommer i høy hastighet, dybdesyn og fokus er avgjørende og konsekvensen av synsforstyrrelse kan være dårlig plassering på resultatlisten og i verste fall ulykker. 

Derfor er alpinistene på landslaget svært opptatt av øyehelse. En gang i året sjekker de synet hos Krogh Optikk og sikrer at synet er bra, eller følger opp med tiltak om nødvendig. 

Olympiske mester Kjetil Jansrud sjekket synet i fjor også, og er glad for å få fastslått at han fortsatt ser perfekt. 

- Jeg har vært heldig og ikke hatt noen utfordringer, og sluppet styret med linser og briller. Sånn er det i år også, så det ser ut til at jeg eldres med stil, sier han tilfreds. 

Skivennlig synstest

Han er imidlertid bevisst på at dette vil endres. Alpinkarrieren varer gjerne til rundt 36-årsalderen, og Kjetil regner med å merke begynnende alderslangsyn mot slutten. Det kan gi utfordring med alt fra timing i svinger til spenningshodepine fra overdreven konsentrasjon over tid. 

- Det er umulig å prestere uten at synet fungerer, og etter hvert vil jeg nok trenge linser. Derfor er jeg glad vi har oppfølging hos Krogh, som er best på syn både generelt og i et idrettsperspektiv. Synsundersøkelsen foregår med mange morsomme maskiner, det er en slags interaktiv test med masse klikking og leking det er gøy å holde på med. Det vekker konkurranseinstinktet og tester sanseinntrykk og reaksjoner, og sånn sett er det veldig skivennlig. 

 

Bestill synsundersøkelse her

 

 

Krevende klima for øynene 

I bakken er det kald luft og skarpt lys som reflekteres av snøen, og det kan være hardt for øynene. UV-glass i skibrillene forhindrer blending, men den tørre luften kan være utfordrende for linsebrukere: man må ha lufting i brillene for å unngå dugg, men kald luft kan få linsene til å tørke. Derfor må alpinister kanskje lete litt ekstra før de finner en linse som passer optimalt og gir komfort. Kjetils lagkamerat Aksel Lund Svindal er erfaren linserbruker og har et godt råd i den forbindelse: 

- Bruk bakkene i Santiago i Chile eller Beaver Creek i Colorado som testarena for ulike linsetyper. Her er luften kald og tørr. Hvis linsene fungerer her, fungerer de overalt. 

 

Forberedt til OL, fysisk og mentalt

Kjetils neste mesterskap er OL i Pyeongchang. Treningshverdagen frem til september består av allsidig fysisk trening - løp, styrke, spenst og koordinasjon - litt av alt, uten noe annet fokus enn å være i toppform. Resten av høsten frem til verdenscupsesongen starter i november, tilbringes med skitrening i Sør-Amerika. Under verdenscupen blir det mindre tid til fysisk trening, men det er fortsatt rom for å trene mentalt. 

- Jeg forbereder meg ved å visualisere - med dagdrømmer, og noen ganger til og med i drømmer. Jeg planlegger så godt jeg kan, og fokuserer på konkurranseinstinktet og at jeg drar dit for å vinne. Og for å ha det kjempegøy! 

 

Avslapping innendørs

Andre ting Kjetil synes er gøy, er å lese. Han leser masse, og nevner Papillon av Charrière som en favoritt. Det siste han leste var "en absurd sci-fi-bok" han gir terningkast "en urolig treer". For tiden ser han på Netflix-serien Ozarc som handler om hvitvasking av penger. Han hører på alt fra grunge til Highasakite til Kygo, og mener han liker de fleste sjangre så lenge det appellerer til ham. Det samme gjelder mat. 

- Jeg trenger ingen spesiell diett som alpinist, men man bør vel vurdere å spise sunt. 

 

Ingen handling er uten konsekvens

Livet som skikjører innebærer mye reising, og lengre perioder langt borte hjemmefra. Det har både gode og dårlige sider - ingen proffkarriere kommer helt uten at man må ofre noe. 

- Det finnes ingen konsekvensløs handling i verden. Det er et privilegium og en glede å få lov til å holde på med det jeg gjør, men en utfordring å kombinere med familie, venner, kjæreste og alle man vil se, og som gjerne vil se deg. Men det positive er at du kan invitere folk på besøk! 

 

En forsikring for øyehelsen

Krogh Optikk er stolte av å samarbeide med Olympiatoppen, og å få ta vare på øyehelsen til landslaget. En god synsundersøkelse innebærer både sjekk av styrke, test av hele synsfunksjonen, måling av trykket i øynene og vurdering av bilder av netthinnen. Å sjekke synet jevnlig gjør det mulig å oppdage uregelmessigheter tidlig - og det kan sees på som en langsiktig forsikring for øyehelsen. 

Om synsundersøkelsen

Vi tar øyehelse på alvor og vil blant annet måle trykket i øyet og fotograferer netthinnen din slik at vi kan oppdage eventuelle endringer på et tidlig stadie.

bilag_calendar
Bestill synsundersøkelse
bilag_cart
Bestill linser her

Bestill synsundersøkelse:

online-ikonPå nett

ring-ikonRing 800 57 644

finnbutikk-ikonFinn butikk