kroghoptikk

Krogh Optikk

Hva fungerer for Ragnhild Mowinckel?

Ragnhild Mowinckel satt norsk rekord da hun innså at hun måtte gjøre det som fungerte for henne, ikke alle andre. Hvordan finner man den magiske oppskriften som gir best resultat, i skibakken eller i synsundersøkelsesrommet?

– Om jeg noen gang har mistet motivasjonen? Definitivt.

I 2018 ble Ragnhild Mowickel tidenes mestvinnende norske kvinnelige alpinist. Og noen dager senere vant hun sin første verdenscupseier.

– Det var julaften og bursdag og mestringsglede og idrettsglede, og alle de største gledene man kan forestille seg på en gang, i en helt sinnsyk cocktail! Men jeg tror nok ikke jeg hadde kommet dit hvis jeg ikke hadde mistet motivasjonen først. For da måtte jeg ta en seriøs refleksjon, for å forstå hva som egentlig fungerer for meg.
 

I synsundersøkelsesrommet:

Optiker Line hos Krogh Optikk Majorstuen er i gang med den årlige øyehelseundersøkelsen av kvinnelandslaget i alpint. Hun har plassert undersøkelsesapparatet foran øynene til Ragnhild, som ser på bokstaver gjennom ulike glass.

– Jeg bruker brillene mine bare til å se langt borte, mest når jeg ser på TV. Jeg føler ikke at jeg trenger dem ellers, så bra det ikke har forandret seg! Jeg trodde jeg bare ville se dårligere og dårligere for hvert år…

– Ingenting er sikkert før du nærmer deg 40, da vil du begynne å bli langsynt. Men hvis du hadde sittet foran PC hver dag, hadde det blitt annerledes. Da ville du brukt øynene på en annen måte, og da kunne den skjeve hornhinnen blitt en belastning. Men slik du lever nå, kan du egentlig bare fortsette som før.

Ragnhild får likevel med seg kontaktlinser hun kan bruke som alternativ til brillene hvis hun vil. Linsene har UV-blokkering, og gir litt beskyttelse mot sollys. Hvordan det føles, vil imidlertid variere fra person til person:

Man slipper tydeligvis inn ulike mengder lys! Nina (Løseth, kollega på landslaget) er for eksempel mye mer lysømfintlig enn meg, så hun må kjøre med mye mørkere brilleglass i bakken.

Optiker Line bekrefter at lysømfintlighet er individuelt, selv blant mennesker med samme øyenfarge. Både Ragnhild og Nina har lyst blå øyne, som er mest sensitive for sollys. Mørkere øyne har flere pigmenter, og tåler mer sol uten at man må myse.

Når man skal finne riktig løsning for synet, må slike individuelle trekk tas hensyn til. Slik finner man den magiske balansen, som gir det aller beste resultatet.

Hvordan forsvant motivasjonen?

På et tidspunkt før rekorden, levde Ragnhild i en situasjon som overhode ikke passet for henne. Etter mange år med ski, merket hun at motivasjonen forsvant. Hun tenker nå at det handler litt om at hun ble voksen.

– En del av å bli voksen, er jo å begynne og ta ansvar for seg selv. Fra man er barn og helt inn i arbeidslivet, venner man seg til at en autoritet setter premissene og forteller hva man skal gjøre. Man innfrir krav og utfører ordre, og tilpasser seg til slutt på refleks. Og plutselig er man bare et produkt av andres forventninger.

Så da fikk jeg meg en vekker. Jeg følte noen andre hadde tatt over min karriere, og at jeg gjorde dette for alle andre enn meg selv. Det ble veldig overveldende, jeg følte jeg måtte bryte ut og «krige med staten»! Og skjønte at nå måtte jeg enten slutte, eller gjøre noe med situasjonen.

Og da jeg fikk satt ord på det, innså jeg hvor lett det egentlig var å løse. Det er jo sånn problemer oppstår: misforståelser og kommunikasjonssvikt, helt vanlige menneskelige ting, som selvfølgelig strekker seg helt inn i toppidretten. Etter at jeg fikk ryddet opp kom motivasjonen tilbake. For da begynte jeg å styre ting selv, ut fra hva jeg trenger, og jeg begynte å gjøre det jeg tror på. Det gav helt ny energi, som tok meg hit hvor jeg er nå.

Metoden som fungerer

«Stol på deg sjæl, ingen andre har svaret!» har dermed blitt det nærmeste Ragnhild kommer en slags personlig filosofi. Det preger blant annet måten hun trener på, som handler om å balansere riktig, trene alt, være i generelt god form – og styrke og fokusere på det som er bra, ikke bare det som skal forbedres.

Det er også viktig for Ragnhild å ikke ta ting for seriøst. Hun har selvfølgelig et sterkt konkurranseinstinkt. Det dukker opp på synsundersøkelsen, der hun tar seg i å prøve og overgå sitt eget resultat fra i fjor, selv om hun
innser at det er forholdsvis absurd. Hun mener likevel hun preges av en mangel på temperement.

– Alpint har høy vanskelighetsgrad. Du må være god på mye og jevnt trent, og dette er tross alt en risikosport. Med så høyt press er det fort gjort å ta ting for alvorlig – men det fungerer overhode ikke for meg. Jeg trenger å tøyse og være useriøs ved begynnelsen av et renn. Når jeg gjør det, presterer jeg best.

God støtte fra familien og jentene på laget er også viktige faktorer.

– Oppfølgingen og kjærligheten jeg har fått av foreldrene og søsknene mine, har selvfølgelig betydd enormt. Både storebroren og storesøsteren min drev med sport, så jeg har blitt inspirert og involvert helt fra jeg var liten, og blitt utfordret til å teste meg selv og tørre stadig mer. Og alle støttet meg masse i perioden da jeg var i tvil.

I tillegg har jeg en liten familie med de andre jentene på landslaget. Vi er ni individer med ulike styrker som hjelper hverandre å bli bedre. Vi er hverandres nærmeste, og er flinke til å gi hverandre konstruktiv kritikk. Jeg setter nesten tilbakemelding fra en av de andre jentene høyere enn fra treneren. Det hjelper meg å hele tiden ha status på hvordan jeg ligger an nå.

Øyehelseundersøkelsen er en del av rutinen

En del av det å ta en status, innebærer altså den årlige synsundersøkelsen hos Krogh Optikk. Alpinlandslaget har samarbeidet med Krogh Optikk i flere år, noe som gir optikerne et godt utgangspunkt til å følge med på utviklingen av synet og øyehelsen til alpinistene. Ragnhild ser det som en viktig del av suksessoppskriften:

– Synet er selvfølgelig enormt viktig når man står på ski. Ting går fort, du kan bli dratt ut av posisjon hvis du ikke ser det som kommer, og det er viktig å få med seg alle detaljer i bakken. Med godt syn kan du ha en fordel over konkurrenter som kanskje ikke ser like bra, og da er du ett steg nærmere seier.

Med godt syn sparer du dessuten energi du ellers kunne kastet bort på å myse. Så det lønner seg å sjekke synet! Synsundersøkelsen er dessuten litt gøy. Og den går greit og proft unna, så da skjønner man at dette er flinke folk som kan tingene sine! Man vil jo jobbe med og lære av de beste, og vi er veldig fornøyde med samarbeidet.

 

Om synsundersøkelsen

Vi tar øyehelse på alvor og vil blant annet måle trykket i øyet og fotograferer netthinnen din slik at vi kan oppdage eventuelle endringer på et tidlig stadie.

bilag_calendar
Bestill synsundersøkelse
bilag_cart
Bestill linser her

Bestill synsundersøkelse:

online-ikonPå nett

ring-ikonRing 800 57 644

finnbutikk-ikonFinn butikk