kroghoptikk

Krogh Optikk

Hva er det med øynene til Aksel?

Aksel Lund Svindal har en sjelden evne til å konsentrere seg så intenst at han glemmer å blunke. Det er kanskje litt av svaret på hans formidable suksess – og det krever veldig mye av kontaktlinsene hans.

– Jeg har et intenst mentalt fokus når jeg kjører utfor. Jeg er så konsentrert at jeg faller inn i et helt eget modus, som fører til at jeg nesten glemmer å blunke.

Arvid Krogh, optiker hos Krogh Optikk Majorstuen, bekrefter at intens konsentrasjon fører til nedsatt blunking hos mennesker. Han påpeker imidlertid at hos Aksel Lund Svindal skjer dette «i nesten ekstrem grad», og at det krever spesiell oppfølging av øyehelsen hans.

 

Har Aksel spesielle egenskaper?

Aksels uvanlige evne bevises ikke bare igjen og igjen i form av medaljer og topp-plasseringer. Den har også blitt bevist på hjernescanning, utført av den amerikanske forskeren Mark Greenlee. Det berømte forsøket, omtalt av NRK, viste at Aksels hjerne har en sjelden evne til å drepe frykt, nesten med en gang den oppstår. Aksel tror dette henger sammen med den nedsatte blunkingen.

–Testen jeg tok i Japan fastslo at jeg bare blunket én gang på 120 sekunder, og det er visstnok ganske uvanlig. Samtidig så de at det området i hjernen min som dreper frykt, er uvanlig aktivt. Jeg blir like redd som alle andre, men området som bearbeider frykten er overaktivt, slik at jeg får kontroll nesten med en gang.

Aksel mener dette er noe alle egentlig kan få til. Likevel går han med på at han kanskje har hjelp av en ekstra analytisk hjerne:

– I stedet for å bli revet med, slik at jeg «ikke ser skogen for bare trær», prøver jeg å bryte ned situasjonen, og skjønne hva det er jeg ikke får til. Hva, helt konkret, er det jeg er redd for? Hva er egentlig det verste som kan skje? Hos meg skjer denne mentale prosessen veldig raskt – akkurat som når jeg slutter å blunke.

 

Synet har psykologisk effekt

Når man nesten ikke blunker, i iskald luft på 3000 meters høyde, krever det åpenbart mye av kontaktlinsene. Aksel er langsynt, og bruker både linser og lesebriller. Han oppdaget behovet på ungdomsskolen, men prøvde kontaktlinser først 10 år senere. Det fungerte imidlertid dårlig.

– Små ting kan ha store utslag når man kjører ski. I starten fikk jeg ikke kontaktlinser til å fungere i bakken, og da ville jeg ikke venne meg til å bruke dem i det daglige heller. Man anstrenger seg for hardt for å korrigere, og på en dårlig dag kan det være nok til å forstyrre hele rennet. Derfor lot jeg helt være å bruke linser. Det er så kaldt og tørr luft i høyden, og selv med skibriller kan du ikke unngå at den tørre og kalde luften har en effekt på øyet, og det taklet ikke kontaktlinsene jeg brukte da. Først da jeg oppsøkte Krogh Optikk, fikk jeg hjelp til å finne en god løsning.

Foto: Process Films, NSF

Tøffe synsforhold som krever personlig tilpasning

Ved hjelp av en grundig synsundersøkelse og kartlegging av hans spesielle behov, fant Aksel en løsning som fungerer når han står på ski. Han understreker betydningen av skreddersydde løsninger.

– Jeg testet forskjellige linser helt til jeg fant noen som fungerer, selv i ekstreme forhold, der jeg nesten ikke blunker. Det er så mye som skal stemme, og mye å ta hensyn til både for linser og skibrillene mine. Den tørre luften, skiftende vær samt det flate lyset på snøen som skibrillene mine skal hensynta. 
Optiker Arvid Krogh påpeker at det stadig kommer
mer forskning på hva som fungerer i ekstreme forhold, og det gjør det lettere å finne riktig løsning for den enkelte, slik Krogh Optikk har gjort for Aksel.

Aksel får ikke understreket nok verdien av det gode samarbeidet:

– Når du tar en synsundersøkelse, kan du først bli litt redd for å få avdekket at du har dårlig syn. Men hvis de som hjelper deg er flinke, blir det bare bra å oppdage problemet, og få løst det så ting blir enda bedre. Det opplevde jeg da jeg oppsøkte Krogh Optikk, og derfor samarbeider alpinlandslaget med Krogh Optikk i dag. Jobb med flinke folk – så gjør det ingenting å ha dårlig syn!

 

Godt samarbeid og litt avslapping

Det gode samarbeidet mellom Krogh Optikk og alpinlandslaget, reflekterer det gode samarbeidet på landslaget generelt. Aksel sier godt samarbeid er helt avgjørende for hans gode resultater, både den foregående sesongen og generelt.

– Vi på landslaget er gode kompiser som jobber bra sammen. Du må jo øve og øve for å bli god på det du gjør, og når du må bruke så mye tid på noe, er det bra å kunne gjøre det med folk du trives sammen med. Jeg tror den viktigste effekten av teamet vi har, er genuint vennskap.

Foto: Espen Saur. Field Productions.

 

Bestill time til synsundersøkelse.

Finn din nærmeste butikk her. 

 

FAKTABOKS: AKSELS SYN PÅ...

Verden akkurat nå:
Spennende på en litt skremmende måte. Jeg er ikke redd, men det er noe litt uforutsigbart med verdensledere som kommuniserer via Twitter.

Fremtiden:
Full av muligheter!

Meningen med livet:
.... aner ikke.

Om synsundersøkelsen

Vi tar øyehelse på alvor og vil blant annet måle trykket i øyet og fotograferer netthinnen din slik at vi kan oppdage eventuelle endringer på et tidlig stadie.

bilag_calendar
Bestill synsundersøkelse
bilag_cart
Bestill linser her

Bestill synsundersøkelse:

online-ikonPå nett

ring-ikonRing 800 57 644

finnbutikk-ikonFinn butikk