kroghoptikk

Krogh Optikk

Kan barnet ditt se dette?

Skolebarn kan gå i årevis med dårlig syn uten at noen oppdager det. Fire av ti foreldre har aldri sjekket synet til barna sine, viser undersøkelse.

40 prosent av de som har barn i skolealder har aldri tatt med barna til synsundersøkelse hos optiker eller lege, går det fram av en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Krogh Optikk.

– Mange foreldre er ikke klar over hvor viktig det er å sjekke synet til barna. De tenker at barnet ser godt, og at det ikke er nødvendig å undersøke det nærmere, sier fagsjef Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk.

Se flere tips fra fagsjef, Rita Aadne Ludviksen, her. 

Etter fireårskontrollen på helsestasjonen er det ingen obligatoriske tilbud om offentlig synsundersøkelse av norske barn. Barna undersøkes vanligvis ikke i skolehelsetjenesten uten at det er en mistanke om dårlig syn. Dermed kan mange gå med synsproblemer i mange år uten at det fanges opp.

– Fireårskontrollen er utrolig viktig og vil ofte avdekke de alvorligste synsfeilene. Det som er synd er at de som har mildere synsproblemer ofte sklir gjennom på den kontrollen, sier Ludviksen.

 

Det kan være vanskelig å oppdage at barn ser dårlig, fordi de ser verden rundt seg som de alltid har sett den, og ikke vet om noe annet.

 

 

Problemer på skolen

Barn som ser dårlig kan få problemer med å henge med i undervisningen når de begynner på skolen. 

– Ofte mistolkes dette som atferdsproblemer, konsentrasjonsproblemer eller til og med ADHD eller dysleksi. Men så handler det rett og slett om at barnet trenger briller, sier Ludviksen. Hun mener foreldrene bør bli mer bevisste og følge med på barnet både når det leker og når det leser, for å se etter tegn til dårlig syn.

– Barn som myser mye i sola, snubler lett eller feilbedømmer avstander, kan ha en synsfeil. Hvis barn klager mye over vondt i hodet eller at de blir slitne, kan det også være tegn på at de ikke ser så godt, sier Ludviksen.

 

Foreldrenes ansvar

Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse på Kongsberg har undersøkt synet til nærmere 8000 skolebarn over en tiårsperiode. Resultatet fra denne undersøkelsen er at hvert femte barn trenger utredning, og hvert niende barn har behov for briller eller synstrening.

– Det viser at det sitter mange barn på skolebenkene rundt omkring som ikke ser godt nok, og som burde fått undersøkt synet sitt for å få en bedre hverdag både på skolen og hjemme, sier Ludviksen.

 

I undersøkelsen YouGov har gjort for Krogh Optikk, ble det også spurt om hvem som bør ha hovedansvaret for å følge med på barnets syn når det begynner på skolen. Her svarte mer enn seks av ti at det er foreldrenes ansvar.

– Det er bra at flertallet er klar over at det er foreldrenes ansvar, men da må de også ta det ansvaret og ta barnet sitt med til synsundersøkelse ved skolestart, sier Ludviksen i Krogh Optikk. Dette bør de så gjenta etter noen år, mener hun. – Synet kan endre seg gjennom årene, og selv om resultatet var godt i 1. klasse, er det lurt å gjenta undersøkelsen i 3. eller 4. klasse, sier Ludviksen.

 

Når barnet har gått noen år på skolen, vil det etter hvert gå fra å lære å lese til å lese for å lære. Det stiller krav til lesehastighet og forståelse.

– Er synet litt dårlig, bokstavene små og lesingen vanskelig, kan en brille være et godt og avgjørende hjelpemiddel, sier fagsjef Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk.

 

Gode fordeler gjennom Krogh+

Med aktive dager på skole og fritidsaktiviteter, opplever flere foreldre at barnas briller får skader i glass eller blir ødelagt. Derfor har Krogh Optikk gode fordeler for kjøp av innfatning og glass til barn t.o.m. 14 år. Ved samtidig kjøp av to komplette briller, gir vi 50% på innfatning og glass på den rimeligste. Dette gjelder også solbriller med styrke. Kjøper dere en ny brille inntil 12 måneder etter brille nr. 1, får dere 10% på brille nr. 2. Dette tilbudet gjelder også for barn som får dekket innfatning og glass av Nav. Les mer om fordelsprogrammet her. 

 

Tegn på at barn ser dårlig:

  • Har problemer med å sitte stille/konsentrere seg
  • Lukker ofte ett av øynene
  • Blir fort sliten ved nærarbeid og klager ofte over hodepine
  • Er lyssky og myser mye i dagslys
  • Ser ikke det som er skrevet på tavla fra bakerst i klasserommet
  • Ser ikke ting på avstand, selv når de blir pekt ut
  • Klager over doble/hoppende bokstaver og uklart syn
  • Unngår lesing/nærarbeid
  • Har dårlig pennegrep og håndskriving
  • Snubler oftere enn før eller dunker borti ting

Om synsundersøkelsen

Vi tar øyehelse på alvor og vil blant annet måle trykket i øyet og fotograferer netthinnen din slik at vi kan oppdage eventuelle endringer på et tidlig stadie.

bilag_calendar
Bestill synsundersøkelse
bilag_cart
Bestill linser her

Bestill synsundersøkelse:

online-ikonPå nett

ring-ikonRing 800 57 644

finnbutikk-ikonFinn butikk