Godt syn for et godt liv: Frelsesarmeen og Krogh Optikk

Synet er helt avgjørende for livskvaliteten. Derfor samarbeider Krogh Optikk med Frelsesarmeen for å ivareta øyehelsen til de som har behov for det.

– Synet utgjør rundt 80% av sanseinntrykkene våre, og det å se klart er helt nødvendig for å ha et godt liv, sier optiker Lene Luraas. Hun er fungerende fag- og produktsjef i Krogh Optikk, og medansvarlig for samarbeidsprosjektet med Frelsesarmeen. Prosjektet går ut på å tilby øyehelsesjekk og briller til mennesker som trenger det.

 

Øyehelse til alle

Frelsesarmeen og Krogh Optikk har lenge samarbeidet om innsamling av brukte briller, men i 2017 ble samarbeidet utvidet i forbindelse med 140-årsjubileet til Krogh.

 

– Vi har drevet med optikk i 140 år, og vil gjerne bidra til samfunnet ved å ta vare på øyehelsen til hele befolkningen. Flere av de som kommer til slumstasjonen hos Frelsesarmeen plages av ulike problemer knyttet til syn. Det kan være gjenkjennelige plager som alderslangsyn, eller mer diffuse symptomer som hodepine.

 

For å finne ut hvem som kan trenge synsundersøkelse, har optikerne hos Krogh Optikk derfor laget en sjekkliste med gode spørsmål de ansatte hos Frelsesarmeen kan stille de som kommer til Frelsesarmeen i Gøteborggata i Oslo. Det kan være alle slags mennesker med ulike bakgrunner – menn, kvinner, gamle, unge – og de det viser seg har behov for det, får time til synsundersøkelse hos Krogh Optikk i Karl Johansgate.

 

Grundig synsundersøkelse

– Det er 4-8 personer som kommer til synsundersøkelse hos oss hver måned.Det er en komplett undersøkelse, med sjekk av både syn og øyehelse. Vi måler styrken, tar bilde av netthinnen, ser på øynene i mikroskop og sjekker for sykdommer som blant annet grå- eller grønn stær. Slik finner vi riktig type glass. Så får den det gjelder velge blant et utvalg innfatninger, og de kommer og henter brillen når den er klar. For mange kan det utgjøre en enorm forskjell i hverdagen.

 

Bedre syn, bedre liv

Det finnes flere hyggelige eksempler på dette. Lene kan fortelle om en kvinne som burde hatt lesebriller for mange år siden, men var forhindret av økonomiske årsaker.

 

– Nå kan jeg gå på biblioteket igjen, gjett om de blir glade for å se meg! utbrøt hun da hun hentet sin nye lesebrille, rørt og glad for å endelig kunne lese igjen.

 

En ung gutt på 15 som slet med uro og atferdsvansker, fikk også hverdagen forandret da en synsundersøkelse avdekket at han så ekstremt dårlig, men aldri hadde visst det.

 

– Det er ganske åpenbart at man må kunne se for å fungere på skolen. Når man aldri har brukt briller og ikke engang vet at man ser dårlig, kan man lett bli ukonsentrert og utilpass uten å skjønne hvorfor. Det er viktig å kunne lese for å kunne tilegne seg kunnskap. Dette igjen er avgjørende for å komme seg videre fra en vanskelig livssituasjon, slik gjestene hos Frelsesarmeen ofte befinner seg i. Derfor er vi glade for å kunne si at en synsundersøkelse er et godt og viktig bidrag til mennesker og samfunnet.

En vinn-vinn-vinn-situasjon

Prosjektet har i tillegg en positiv effekt for alle involverte. Lene kan for det første fortelle at Frelsesarmeen uttrykker stor takknemlighet over samarbeidet.

 

– Jeg har innsett at dette betyr mer for Frelsesarmeen enn jeg først hadde trodd. De er jo førsteinstansen, og gjør en fantastisk jobb med å tilby mat og klær til sine gjester. Når de sier de er glade for å ha enda mer tilby, er det veldig fint å høre.

 

Monica som er veileder og sosionom på Frelsesarmeens slumstasjon, forteller at de er opptatt av å vise hele mennesket omsorg, dvs. både på det fysiske, det åndelige og det psykiske plan. Å ha et tilbud til øyehelsetjeneste for noen av våre gjester, er svært verdifullt for oss, avslutter Monica.

Optiker Lene hos Krogh Optikk merker også at prosjektet gir noe til både henne selv og alle kollegaene hennes.

 

Optikere har en helseutdanning, og vårt mål er å ivareta menneskers øyehelse, uavhengig av sosiale forhold. Ved å møte Frelsesarmeens gjester personlig i vår butikk får vi en god følelse av å kunne bidra helt direkte. Jeg merker at dette påvirker alle som jobber her positivt, og det er jo en fin merverdi for oss, både som bedrift og for oss som enkeltpersoner.

 

Hun avslutter:

– For meg har dette dessuten vært en slags øyeåpner. Jeg trodde det var synlig på folk at de levde med økonomiske utfordringer. Noen ganger kommer det til uttrykk, men absolutt ikke i alle tilfeller. Det har fått meg til å tenke annerledes om folk rundt meg, og innse i større grad at dette er noe som kan ramme hvem som helst, dersom det oppstår en vanskelig situasjon i livet.