8. mai 2015

Glam, retro og det du selv liker best

Årets solbrilletrender favner noe for enhver smak. Stylist Nathalie Helgerud gir oss sine beste råd og stylingstips for sommerens solbrillemote. 

Tekst: Marianne Blindheim Eriksen 

 

Marc Jacobs, 618/S

 

Årets trender er preget av alt fra 70-tallets eklektiske stil, via 80-tallets glam, til dagens motebilde som inkluderer alt fra store og fargerike modeller, til enkle klassiske briller i sort og brunt.

- For meg personlig er solbrillen blitt ”X-faktoren” når jeg kler meg. Alle kan bære en kul veske eller en tøff jakke, men en solbrille sitter midt i fjeset og er noe av det første du ser. Det er et slags «statement» som umiddelbart forteller noe om min stil og hvem jeg er, sier stylist Nathalie Helgerud.

 

Glam er tilbake

Kolleksjonene for våren og sommeren 2015 favner bredt, og du vil nok dra kjensel på flere av fasongene fra tidligere tiår. Blant annet ser vi at 80-tallets typiske kafésolbrille, med lyse nesten gjennomsiktige glass som du også kan ha på deg inne, er tilbake. Runde modeller, ala John Lennons, kom for alvor inn i motebildet i høst og er definitivt fremdeles en hit. Klassikeren pilotsolbrillen likeså. I tillegg ser vi at store glamorøse solbriller,  sett for første gang på Jackie O, virkelig har sin renessanse denne sesongen.

- Vi ser at vi er opptatt av glam igjen, sier Nathalie. Mange av designerne kommer med store solbrillemodeller, og de er både runde, firkantete eller har cateye-fasong. Det viktige er at det skal være stort og glamorøst, fremfor at solbrillen må ha en spesiell fasong. Speilglass er fremdeles riktig, men trenden med fargede glass er noe mer nedtonet enn i fjor, forteller Nathalie oss.

 

Dolce & Gabbana, 4262 

 

Trendy i tre

De fleste vil definitivt finne noe de liker blant denne sesongens solbrillenyheter, og som vanlig ser vi at noen trender peker seg ut. Mange av designerne har valgt pasteller og fargenyanser av blått på modellene sine, mens andre har lagt sin elsk på leopardmønster.  

- Men, den mest spennende nyheten er Prada-modellene som er laget av valnøttre - ekte statementsolbriller! Denne vil virkelig kunne toppe et stramt og elegant antrekk, for eksempel i et bryllup en varm sommerdag, sier Nathalie nesten drømmende.

Prada, 30RS

 

- Også Armani og Ray-Ban kommer med både innfatninger og solbriller i tre nå. Skal du gå for en klassiker, men har lyst på en ny vri, er Ray-Bans Clubmaster i valnøtt-, kirsebær- eller lønnetre en soleklar favoritt.

 

Ray-Ban, Clubmaster i valnøttre

 

Style it up

Vær bevisst på hvilken solbrille du vil ha til antrekket ditt, så kan den virkelig løfte det og understreke stilen og uttrykket du ønsker å skape.

- Hvis du for eksempel ønsker å friske opp et enkelt antrekk, så gå for en solbrille som står i kontrast til klærne du har valgt. En rød Dolce & Gabbana solbrille med blomster på stengene vil heve et ensfarget, klassisk antrekk og gi deg litt ”X-faktor”, sier Nathalie.        

Til en blomstrete sommerkjole eller et antrekk som gjør mye ut av seg, ville hun valgt en mer klassisk og nedtonet variant. Det handler om å finne en balanse.

 

Dior, DiorSoReal

 

- Min favoritt i år er en Dior-solbrille med et litt futuristisk uttrykk. Hver sesong får en eller flere modeller ”it-status” og denne sesongen er dette en av dem. Jeg ville stylet den til et 50-tallsantrekk som er litt sexy og stramt, for å få en mer leken stil, sier hun.

 

Selfie-solbrillen

Selv om det kommer nye solbrillekolleksjoner hver sesong, så er det noen modeller som alle solbrilleelskere bør ha i samlingen.

- Pilotsolbrillen er en evig klassiker som aldri går av moten og passer til alt.  Man bør også ha en sort eller brun klassisk, som for eksempel en Céline solbrille, til kafébesøk med venninner eller shoppingtur til storbyen.  Til sist ville jeg valgt et par som skiller seg litt ut. Det er alltid gøy å ta frem den solbrillen som er litt spesiell og virkelig får deg til å føle deg fantastisk. En skikkelig selfie-solbrille!, ler stylisten.

 

Céline, fra øverst 41090/S og 41095/S

 

Det du selv liker best

Hvis du planlegger å kjøpe en ny solbrille i sommer, er Nathalie klar på én ting; enten trenden er store eller små, runde eller firkantete, fargerike eller diskrete, så er det viktigste av alt at du finner en solbrille som DU liker og som passer deg og din stil. Og selvsagt ansiktsformen din.

- Vi ser at trendene og sesongene glir mer og mer over i hverandre, og man står mer fritt til å velge det en selv liker best og likevel være trendy. Men det kan være lurt å tenke litt på ansiktsformen din. Som med alt annet, er det jo slik at noen ting fremhever, mens andre ting toner ned. Har du for eksempel et veldig kantet ansikt, vil en firkantet solbrille forsterke dette. Samme med et rundt ansikt med en rund solbrille. Prøv å finne en solbrille som står i god balanse til dine farger og ansiktstrekk, og som fremhever deg på en god måte, sier Nathalie.

 

- Spør gjerne de som jobber hos optikeren din. De er ekspertene, så dette kan de, avslutter hun.

 

Gucci, 2245/N/S