kroghoptikk

Krogh Optikk

Slik vet du at du trenger briller

Her er de vanligste synsfeilene. Kjenner du deg igjen?

Ved et normalt syn vil øyet justere seg slik at lysstrålene alltid er fokusert på netthinnen. Dermed ser du tydelig både på korte og lange avstander. Hvis dette ikke fungerer normalt, har du et synsproblem.

 

1) De fleste er nærsynte

Har du problemer med å se klart på lang avstand, mens du ser godt på nært hold? Da er du sannsynligvis nærsynt. Og du er ikke alene – nesten en tredjedel av verdens befolkning er nærsynte.

Nærsynthet er enkelt å korrigere med briller eller kontaktlinser med minus styrke.

 

2) Skjeve hornhinner, en optisk feil i øyet

Virker enkelte sider av en ting uklart og tåkete eller ser det ut som om rette linjer er bøyde? Da har du sannsynligvis skjeve hornhinner som gir en brytningsfeil i hornhinnen eller i øyets linse.

Skjeve hornhinner korrigeres enkelt med brilleglass, såkalte cylinderglass eller med toriske kontaktlinser.

 

Les mer om vår grundige synsundersøkelse og bestill time her

 

3) Langsynthet kan være vanskelig å oppdage

Har du problemer med å se klart på nært hold? Da er du sannsynligvis langsynt. Typiske symptomer på at du er langsynt er hodepine, svie i øynene eller at du er lysømfintlig og får røde øyne.

 

I motsetning til nærsynte er det langt færre langsynte som er klar over at de har et synsproblem. Dette skyldes at øynene automatisk forsøker å justere linsen for å se skarpt, noe som blir mer og mer anstrengende jo eldre man blir. En optiker vil raskt avdekke dette problemet i en synsundersøkelse.

 

Langsynthet hos barn er imidlertid vanskeligere å oppdage. De kan faktisk se helt skarpt, men de blir fort blir slitne når de leser. Derfor er det så viktig å sjekke barnas syn før de begynner på skolen.

Langsynthet kan enkelt korrigeres med briller eller med kontaktlinser med pluss styrke.

 

4) Vi blir alle alderslangsynte

Den nest vanligste synsfeilen er alderslangsynthet, såkalt presbyopi.

Uansett om du er nærsynt, langsynt eller ser perfekt, så skjer det noe i øyet etter fylte førti: Det blir vanskeligere å fokusere på nært hold og man får det som kalles alderslangsynthet.

 

Symptomer på alderslangsynthet er tretthet i øynene, hodepine og svekket nærsyn. Må du holde boka på armlengdes avstand for å lese teksten klart, er det på tide å bestille time til synsundersøkelse.

 

Alderslangsyn korrigeres best med progressive brilleglass. Men det kan også korrigeres med bifokale eller trifokale brilleglass eller multifokale kontaktlinser.

 

Hvor ofte bør man sjekke synet?

Normalt holder det å sjekke synet hvert annet år, men barn bør sjekkes en gang i året. Er du under 25 eller over 45, er det ganske vanlig at man må bytte brilleglass hvert andre år. I mellom 25 og 45 er synet imidlertid ganske stabilt.

 

Bestill time til synsundersøkelse i din nærmeste Krogh Optikk

Fant du informasjonen du ønsket på denne siden?

Om synsundersøkelsen

Vi tar øyehelse på alvor og vil blant annet måle trykket i øyet og fotograferer netthinnen din slik at vi kan oppdage eventuelle endringer på et tidlig stadie.

bilag_calendar
Bestill synsundersøkelse
bilag_cart
Bestill linser her

Bestill synsundersøkelse:

online-ikonPå nett

ring-ikonRing 800 57 644

finnbutikk-ikonFinn butikk


Ser du godt nok i mørket?

Føler du at du ser dårligere når du kjører bil på mørke kvelder? Eller plages du ofte av hodepine og røde øyne? Da er det på tide å sjekke synet.

•••

Trenger du briller på jobb?

Arbeid ved dataskjerm stiller store krav til synet.

•••

Slik vet du at du trenger briller

Her er de vanligste synsfeilene. Kjenner du deg igjen?

•••