Da landslaget svingte innom

Det går fort i svingene når man kjører alpint på internasjonalt nivå, så det gjelder å ha øynene med seg. Vi møtte gutta fra alpinlandslaget på synsundersøkelse hos Krogh Optikk Majorstuen.

Ute i butikken er det folksomt, og mange legger merke til at det er noen kjente fjes ute i samme ærend som dem selv. Det dras diskret kjensel på Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Henrik Kristoffersen og resten av alpinlandslaget - navn og ansikter de fleste har fått med seg.

 

På det nivået disse gutta kjemper, handler det meste om små marginer. Ingen ting kan overlates til tilfeldighetene, både trening, utstyr og kosthold må fungere optimalt. Det samme gjelder synet.

 

De fleste på laget er til synsundersøkelse for første gang, og har få eller ingen mistanker om at de har dårlig syn. Og som ventet har de fleste et tilnærmet perfekt syn, både med tanke på styrke, kontrast, samsyn og fargegjenkjenning. Dette vil nok sakte endre seg med årene når gutta blir litt eldre, det derfor avgjørende å følge øyets utvikling nøye og regelmessig over tid.

 

Dette er de vanligste synsfeilene

 

 

Fart gjør små marginer større

På World Cup-nivå må alt stemme, selv små marginer kan være utslagsgivende. Med den farten de holder vil selv en liten nærsynthet bety mye for sikt og planlegging. Kombinert med flatt lys, skal man ikke ha store synsproblemet før det kan bli merkbart bedre med riktig synskorrigering.

 

Resultatene fra synsundersøkelsene viser at en av de yngre gutta på laget er litt nærsynt. Riktig korrigering med linser vil kunne bety en del. Han er først litt skeptisk til linser, men blir raskt beroliget av lagkamerat og mangeårig linsebruker, Aksel Lund Svindal. Fordi alpinister utsettes for mye vind og tørr, kald vinterluft må de kanskje lete litt ekstra før de finner en linse som passer optimalt og gir god komfort.  

– Bruk bakkene i Santiago i Chile eller Beaver Creek i Colorado som testarena for ulike linsetyper. Her er luften ekstra kald og tørr. Hvis linsene funker her, funker de over alt, råder Aksel.

 

Kan jeg bruke linser?

 

Ikke noe å utsette på konkurranseinstinktet

Etter synsundersøkelsen er det tid for å teste reaksjonsevnene. Dette gjøres på en stor tavle full av små røde lysdioder, hver på en størrelse med en femmer. Når optiker Arvid Krogh starter maskinen vil ett og ett tilfeldig lys lyse i 0,5 sekunder, og målet er å trykke på lyset innen det slukker og et nytt vilkårlig lys tennes. Det krever en lynrask og presis reaksjon.

 

Inspirert av Top Gear har Arvid Krogh laget en uhøytidelig rangering av idrettsfolk og kulturpersonligheter som har vært innom butikken. Alle får én prøverunde før den tellende runden. Men, ingen får en ekstra sjanse, så her gjelder det å være skjerpet. Og det er lite å utsette på konkurranseinstinktet til deltakerne, heller ikke dagens deltakere fra alpinlandslaget. Men det spørs om noen klarer å slå beste tid, som for øvrig besittes av A. Krogh selv.

 

Det går mot hvitere tider

Selv om solen skinner på Majorstukrysset denne ettermiddagen i slutten av august, nærmer det seg oktober og sesongstart den dagen gutta er innom for å sjekke synet. Alpinlandslaget har hatt noen ekstremt tøffe måneder med barmarkstrening, med tre knallharde økter hver dag, seks dager i uken. Utover sensommeren og høsten vil det bli det stadig mer fokus på skikjøring så da gjelder det å ha et solid styrkegrunnlag i bunn. De har allerede hatt skisamlinger på Folgefonna, New Zealand, og i Santiago, Chile. Kommende sesong byr blant annet på både World Cup og VM i St. Moritz. Det blir mange renn å forberede seg til, og i motsetning til idrettsgrener hvor kondisjon er viktigere enn styrke og hvor man må legge inn formtopper, må alpingutta holde formen på topp hele sesongen. En avsluttende setning her.  Med full sjekk av øynene i forkant har gutta forhåpentligvis mange gode øyeblikk i vente!

 

Grundig undersøkelse

Vi i Krogh Optikk Krogh Optikk er samarbeidspartner av alpinlandslaget, og er stolte over å få følge opp og ivareta alle utøvernes øyehelse.  En synsundersøkelse hos oss handler om mer enn å sjekke hvilken styrke du trenger i brillene eller kontaktlinsene, forteller fagsjef og optiker Rita Aadne Ludviksen.  Riktig korreksjon er selvsagt grunnleggende i en synsundersøkelse, og vi foretar en rekke målinger og tester som forteller oss hva som vil gi dine øyne de beste forutsetningene for et optimalt syn. God øyehelse handler også om å sjekke hele synsfunksjonen, måle trykket i øynene og vurdere bilder av netthinnen. Når dette gjøres regelmessig - vi anbefaler alle å ta en synsundersøkelse hvert annet år - gjør det oss i stand til å oppdage eventuelle uregelmessigheter på et svært tidlig stadie. For de aller fleste er heldigvis øyeundersøkelsen en bekreftelse på at alt står bra til, men vi velger å se på den grundige undersøkelsen som en forsikring for din øyehelse, avslutter fagsjefen i Krogh Optikk.

 

Bestill time til synsundersøkelse

 

Finn din nærmeste Krogh Optikk

Fant du informasjonen du ønsket på denne siden?